Psihologul te ajută

Ai un coleg paranoic? Cum îi faci față?

1310
Ai un coleg paranoic? Cum îi faci față? - 24iuniefondparanoicul-1340547769.jpg
Paranoia este o tulburare psihică definită prin pierderea simțului realității, neîncredere în oameni, suspiciune nejustificată și rigidă în multe situații de viață, la care paranoicul nu renunță nici în fața celor mai solide contrargumente, deși este un tip inteligent. Dacă situația ia amploare, se recomandă un consult psihiatric.

Mai în glumă, mai în serios, mulți folosesc expresia "Ești paranoic!" chiar și atunci când nu au suficiente informații despre această afecțiune psihiatrică. Destul de răspândită în societatea modernă, paranoia se situează la hotarul dintre boala psihică și comportamentul normal, iar cei care trăiesc în preajma persoanelor cu tendințe paranoide prezintă riscul de a intra într-un joc în care ambele părți se acuză reciproc. Potrivit psihologului Speranța Băcana, comportamentul paranoid s-a dezvoltat în societatea modernă, dovadă că o persoană din patru are tendințe de acest tip, alimentate, în primul rând, de izolarea socială. Dificultatea constă în aceea că, în majoritatea cazurilor, la prima vedere, com-portamentul pare în regulă, paranoicul fiind ancorat în realitate, capabil să facă față problemelor cotidiene, dar și să-și atingă scopurile. Problemele se acutizează din cauza suspiciunii și a rigidității teribile.

Ce este colegul paranoic?

Nimeni altul decât cel care trage cu urechea, având impresia că tot ce se discută cu glas scăzut sau pe șoptite îl privește numai pe el. Cu adevărat catas-trofal pentru el și colectiv este că paranoicul vede jigniri acolo unde nu există și interpretează ciudat ceea ce i se spune. Datorită faptului că majoritatea paranoicilor au o logică stră-lucită, este foarte greu ca per-soanele din jur să le facă față, să le demonteze argumentația diabolică atunci când acuză, în stânga și-n dreapta, că toți complotează împotriva lui. Mai mult decât atât, orice îi spui unui coleg paranoic poate fi folosit în sprijinul său și împotriva ta, explicațiile tale neavând nicio noimă pentru el, căci nu s-ar întoarce pentru nimic în lume din ale lui. Ca să fie tacâmul complet, construiește schema complo-tului punând cap la cap alte împrejurări, alte discuții, gesturi anterioare, terorizându-i pur și simplu pe cei din jur. Nu e de mirare de ce, la serviciu, colegii vor înceta brusc discuția la in-trarea lui în birou. "Orice încercare de a-i dovedi că s-a înșelat îl va convinge că e luat de fraier și că, prin aceste tertipuri, e din nou păcălit. Aceste lucruri creea-ză disconfort atât celor din jur, cât și lui însuși, căci, nea-vând încredere în nimeni, paranoicul se simte nefericit, singur, neli-niștit, mereu în alertă să nu cadă în capcana nu știu cui, convins că toți îi sunt ostili"-ne-a mai spus psihologul, care atrage atenția că dacă unui paranoic îi merge bine profesional și social, atunci va dezvolta megalomania, văzându-se ca un erou, mergând până acolo încât să dezvolte dezastre naționale și chiar mon-diale (cazurile citate cel mai des sunt Hitler, Stalin, iar la noi, Nicolae Ceaușescu).

Cum să te porți cu un paranoic?

Pentru că nu e deloc ușor să-i faci față, în comportamentul cu persoana paranoidă psihologul recomandă, sintetizând pe cât posibil, următoarele: Nu lăsați loc interpretărilor când vorbiți cu el, fiți foarte clar și ferm în același timp, exprimați-vă clar intențiile; fiți atenți și cu ce formule de politețe vă adresați, căci orice exagerare poate fi luată drept batjocură; încercați să nu-l întrerupeți ni-ciodată când el vorbește, feriți-vă și de cele mai banale glume și, esențial, păstrați-vă calmul și când vă este dificil, având în același timp o atitudine deschisă.

Nu este deloc ușor, însă dacă veți lua în calcul aceste reco-mandări, v-ar fi mult mai simplu să vă protejați și propriul echilibru emoțional.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3766 secunde