Psihologul te ajută

A pozat în om amărât și a ratat toate interviurile

3408
A pozat în om amărât și a ratat toate interviurile - 85694c717778fc80b8a4d3b2d11654b6.jpg

Articole de la același autor

Nu de puține ori, persoanele care intervievează sunt tentate să aplice o… ștampilă asupra intervievatului chiar din momentul primului contact vizual cu acesta, ajutat de diferite detalii ale aspectului său fizic, stării psihice sau de ținuta vestimentară.

La fel de adevărat este că unii aspiranți, de teama pierderii jobului, consideră că dacă lasă impresia unui om care duce tot pământu-n spate vor ajunge mai repede la inima angajatorului, decât dacă vor face totul pentru a-și demonstra aptitudinile.
Poate și din cauză că în ultima perioadă a fost obligată să lucreze cu oameni fără niciun respect pentru cuvântul dat, care-și ur-măreau, fără scrupule, doar pro-priile interese, D. Tudor (37 ani), o femeie destul de puternică, de altfel, a considerat că dacă nu-și schimbă locul de muncă se va duce la vale. Așadar, cu CV-ul bine pus la punct, s-a prezentat, în ultimele șapte luni, la trei interviuri. Deși a știut să răspundă la toate întrebările, tânăra a fost respinsă de fiecare dată: "Este criză, iar mama a tot încercat să mă convingă că în perioada asta se duc la interviuri mulți tineri pregătiți și că nu contează ce CV pui la dosar. Părerea ei este că dacă cineva afișează un aer de om amărât, chinuit de probleme, care dacă nu va câștiga interviul va ateriza direct în spuma mării sau își va pune ștreangul de gât, pune mâna mai degrabă pe post decât dacă o face pe zmeul. Eu, de exemplu, sunt sigură pe mine, detașată și, dacă nu luam ceva lecții de la mama, nu aș fi reușit niciodată să-mi plâng de milă, mai ales în fața unor angajatori.
Poate greșesc, poate nu, dar eu cred că n-am avut succes că m-am complăcut să mă dau un om amărât, cum de fapt nu sunt! Mama crede că mi-au luat-o înainte cei cu pile și tot așa… Nu știu ce să mai cred, sunt debusolată și întreb, cu respect, psihologul, dacă este posibil ca atitudinea asta să fi fost motivul eșecurilor? Cum trebuie să te comporți, în vremuri de criză, ca să câștigi un interviu? La câți șomeri își pun capăt zilelor, ajută să te dai un om amărât în ziua de azi sau să pari sigur pe tine? Dacă dumneavoastră considerați că merită să-mi răspundeți, eu vă mulțumesc anticipat!".

Atitudinea echilibrată aduce succesul
În astfel de situații, psihologul Speranța Băcana este de părere că balanța trebuie să fie echilibrată. Deși este adevărat că atunci când ești prea detașat și sigur pe tine faci o impresie bună, în nici un caz nu te ajută să exagerezi, întrucât ar fi posibil să nu mai apari suficient de motivat și să nu inspiri încredere în fața angajatorului.
Pe de altă parte, o persoană care pozează în om amărât, încărcat de probleme, apare prea copleșită de situații iar companiile nu mor de dragul unor angajați fragili, pesimiști, neîncrezători în forțele proprii.
Atenție, însă, ceea ce persoana care participă la interviu trebuie să respecte la parametri maximi este grija de a-și susține cauza cât mai bine, cât mai documentat, în acest sens psihologul considerând că sunt utile informații cât mai complete despre firma respectivă.

Mici sfaturi
Focusați-vă pe răspunsurile la întrebări și pe o atitudine și ținută vestimentară demne și încercați să anticipați posibilele întrebări, rugați un prieten să vă citească CV-ul (căruia este bine să-i alăturați și o scrisoare de intenție, un fel de reclamă personală, care să-l convingă pe managerul respectiv că prezentați interes), prieten care să identifice eventualele nelămuriri, pentru că trebuie să aveți în minte un plan de atac, din care să nu lipsească lucrurile ce vă pun în valoare abilitățile profesionale.
Gândiți-vă și la câteva întrebări referitoare la descrierea postului: de ce este liber, care este poziția sa în ierarhia firmei, care au fost cele mai bune rezultate ale celor care au mai lucrat pe postul respectiv? Și nu uitați, alegeți-vă cu grijă îmbrăcămintea, care trebuie să fie compatibilă cu cea a unei persoane care deține un post similar și în niciun caz nu vă prezentați ca un cerșetor, nici din punct de vedere vestimentar, nici al atitudinii! Cu atât mai mult în vremuri de criză au câștig de cauză persoanele care știu… să-și vândă și experiența, și tăria de caracter.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.246 secunde