Vladimir Putin, în vizită la unul dintre aliații săi europeni

247
1
Vladimir Putin, în vizită la unul dintre aliații săi europeni - vladimir-1486042112.jpg

Articole recomandate

Președintele rus Vladimir Putin a efectuat, ieri, o vizită la Budapesta, unde s-a întâlnit cu premierul maghiar Viktor Orban, unul dintre principalii aliați ai Moscovei în cadrul Uniunii Europene, informează AFP.

Această vizită este menită să relan-seze cooperarea economică dintre cele două țări, în pofida sancțiunilor europene împotriva Moscovei. Este o nouă vizită a liderului de la Kremlin într-o țară membră a Uniunii Europene, după ce, în iulie 2016, a vizitat Slovenia.

De asemenea, este prima călătorie în Europa efectuată de Vladimir Putin de la învestirea președintelui american Donald Trump. Kremlinul speră în ameliorarea relațiilor sale cu Statele Unite, precum și ridicarea sancțiunilor impuse Moscovei în 2014.

Viktor Orban, susținător al lui Donald Trump, este partizanul ridicării sancțiu-nilor impuse Rusiei de UE din cauza crizei ucrainene, iar această vizită întreprinsă de Vladimir Putin la Budapesta "reflectă relații personale de încredere" între cei doi lideri, a subliniat Kremlinul.

Cei doi s-au întâlnit anual în ultimii șase ani, iar întâlnirea de ieri a fost a șaptea cu începere din 2010. În februarie 2015, Orban a fost primul lider european care l-a primit pe președintele rus după anexarea, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. La rândul său, Putin dorește să își manifeste "sprijinul față de o țară care se pronunță pentru bune relații cu Rusia și ridicarea sancțiunilor" împotriva Moscovei, a explicat analistul politic rus Fiodor Lukianov.

"Atenția principală va fi acordată dezvoltării contactelor economice", a declarat presei Iuri Ușakov, consilier al președintelui rus, în ajunul vizitei. O reducere spectaculoasă a schimburilor comerciale dintre cele două țări în ultimii trei ani și o "dinamică negativă" a investițiilor sunt obiectul "preocupării Budapestei și Moscovei și nu avantajează cele două părți", a subliniat Ușakov.

Moscova și Budapesta mai intențio-nează să consolideze cooperarea în domeniul energetic. Consilierul Kremlinului a reamintit marea importanță a implicării grupului public rus Rosatom în construcția a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, în apropiere de Budapesta, pentru 12 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde împrumutate de Moscova.

Comisia Europeană a deschis, la sfârșitul lui 2015, o anchetă aprofundată pentru a vedea dacă acest proiect, atribuit fără cerere de ofertă, este viabil economic și conform regulilor existente în materie de concurență. Lucrările urmează să înceapă în 2018 și primul reactor va intra în serviciu în 2023. 

Comentează știrea

eugen
3 februarie 2017
putin

cum se face ca UNGARIA are relatii foarte stinse cu RUSIA si vize pentru USA si ROMANIA nu

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2413 secunde