Tusea ne poate salva viața în caz de infarct

3184
Multe persoane care suferă un infarct mor pentru că nu este nimeni lângă ele să le acorde primul ajutor. Există, totuși, anumite forme de stop cardiac unde autoresuscitarea este posibilă. Medicii cardiologi spun că în cazul stopului cardiac de tip aritmic, tusea ajută foarte mult.

Am primit, la redacție, un e-mail în care este explicată o metodă prin care să te resuscitezi singur în caz de atac de cord.
E-mail-ul suna așa: "Să spunem că este 18,15 și vii singur cu mașina spre casă, de la slujbă. După o zi grea ești obosit și frustrat. Deodată, simți o durere severă în piept, ce iradiază în braț și/sau în maxilar. Ești la cinci kilometri de cel mai apropiat spital. Din nefericire nu ești sigur că vei putea ajunge până acolo. Ce să faci? Ai învățat resuscitarea, dar persoana care ți-a predat cursul nu ți-a spus cum să te resuscitezi singur. Cum să supraviețuiești unui infarct când ești singur?"

Inspiră adânc și prelungit, înaintea fiecărei reprize de tuse
Persoanele care sunt singure atunci când fac un infarct au la dispoziție câteva secunde până să-și piardă cunoștința, iar soluția care ar putea să-i salveze este să nu intre în panică și să înceapă să tușească repetat și cu putere.
Dr. Marian Banu, medic primar cardiolog în Policlinica II, a precizat că forma de resuscitare prin tuse este mai mult o anecdotă, dar sunt totuși persoane care au, de exemplu, o formă de stop cardiac aritmic și sunt învățate să tușească. "Nu este o metodă care face parte din educația de masă. De regulă, resuscitarea este necesară în cazul stopului cardiac unde persoana își pierde cunoștința, de aceea e greu de spus că o persoană se poate resuscita singură", a explicat medicul cardiolog.
Există totuși o formă de stop cardiac aritmic, unde persoana are câteva secunde de luciditate, tușește repetat și cu putere și se poate salva, explică specialistul. Resuscitarea constă în inspirarea adâncă și prelungită înaintea fiecărei reprize de tuse. Procedeul trebuie repetat la fiecare două secunde, fără pauză, până sosește ambulanța sau până cel care a suferit un infarct simte că inima începe să bată normal.
Inspirând adânc, aduceți oxigen în plămâni. Mișcările de tuse comprimă cordul și fac să circule sângele, iar presiunea exercitată asupra inimii o ajută să-și revină la ritmul normal, astfel ca pacientul să supraviețuiască până va primi ajutor.
În județul Constanța, numai anul trecut, 350 de persoane au făcut infarct miocardic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7199 secunde