Test nuclear în Europa?! SUA efectuează verificări în contextul nivelului ridicat de radioactivitate

223
Test nuclear în Europa?!  SUA efectuează verificări în contextul nivelului ridicat de radioactivitate - testenucleareeuropa-1487772303.jpg

Articole recomandate

Statele Unite au trimis în Europa un avion special pentru detectarea unui eventual test nuclear, în contextul în care în țări central, nord și vest-europene a fost detectat în ultimele săptămâni un nivel ridicat de particule radioactive, existând speculații privind vreun test atomic.

În urmă cu câteva zile, Forțele Aeriene americane au trimis la baza militară britanică Mildenhall un avion de tip WC-135C cu numărul de înmatriculare 62-3582 și indicativul "Cobra 55", anunță site-urile de profil CivMilAir și TheAviationist.com. Avionul militar american are rolul depistării unui presupus test nuclear sau a altei surse radioactive, în contextul în care începând din a doua săptămână a lunii ianuarie în Europa Centrală și de Nord-Vest s-au depistat niveluri ridicate de particule radioactive.

Concentrații ridicate de particule radioactive s-au înregistrat în Fin-landa, Norvegia, Polonia, Germania, Franța și Spania, afirmă surse citate de FranceInfo, The Sun și BFMTV.com, unele surse speculând că armata rusă ar fi efectuat în secret vreun test nuclear în regiunea Arctica.

Institutul francez pentru Radioprotecție și Siguranță Nucleară (IRSN) a confirmat, în urmă cu câteva zile, depistarea în atmosferă a unor izotopi radioactivi. Potrivit unor experți citați de postul francez BFMTV.com, particulele radioactive ar fi putut fi aduse de vânt din estul Europei, răspândindu-se în Norvegia, Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franța, Italia și Spania.

"Măsurătorile efectuate în estul Europei relevă că nu sunt alte produse, precum cesiul radioactiv, care ar fi apărut în cazul unui accident la un reactor nuclear", a declarat Jérôme Joly, directorul adjunct al IRSN, citat de ziarul Le Monde.

Mișcarea particulelor sugerează că sursa este undeva în estul Eu-ropei, a transmis Autoritatea pentru Depistarea Radiațiilor din Norvegia (NRPA).

"Condițiile meteo erau dificile în perioada efectuării măsurătorilor, astfel că este greu de stabilit o anumită locație-sursă", a explicat Astrid Liland, șeful Secției pentru Situații de Urgență de la NRPA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4234 secunde