Terapia de cuplu poate crește riscul de divorț

1187
Istoria unui cuplu, emoții exprimate mult mai puternic și încercarea de a găsi o soluție cu ajutorul unui profesionist - iată câteva dintre "ingredientele" terapiei de cuplu. Comunicarea poate stârni emoții puternice, care pot fi scăpate
de sub control, iar în acest fel terapia de cuplu poate crește riscul de divorț. În plus, cei doi parteneri își pot schimba radical modul de a privi lucrurile în urma terapiei.

"Între o treime și jumătate dintre cuplurile care apelează la terapie divorțează. Cam mult, ați putea spune. Nu vă grăbiți, gândiți-vă că o proporție chiar mai mare dintre cei care fac infarct de miocard iau deja de ani de zile o medicație prescrisă: vom susține ca medicația a fost cauza infarctului?", spune dr. Dan Ghenea, medic specialist psihiatrie la Medicover.
80% dintre cei care intră în terapia de cuplu o fac pentru a da o ultimă șansă relației. Așa se face că, după ce iau decizia de a divorța, cuplurile apelează și la ajutorul unui specialist, pentru a elimina orice modalitate de a aduce pe linia de plutire relația.
În unele cazuri, nu este vorba despre o șansă reală, unul dintre parteneri utilizând terapia de cuplu doar ca o modalitate de a-și atenua sentimentele de vină în legătură cu decizia de divorț, care deja a fost luată.
În medie, partenerii aleg să facă terapie de cuplu după șase ani de la apariția problemelor în cuplu, fie ele moderate sau serioase. "Terapia de cuplu nu își poate propune evitarea divorțului cu orice preț. Nu este o metodă de salvare a unei relații prin sacrificarea unuia sau a ambilor parteneri. Cuplul este clientul în această formă de terapie, cuplul înseamnă însă două persoane autonome, cu un proiect comun și care se încredințează una alteia într-un spațiu intim confortabil pentru amândoi. Cuplul înseamnă mai mult, nu mai puțin decât suma a doua persoane", explică psihiatrul.
Cuplurile apelează la terapie în ultima fază, când riscul de divorț este deja mare. În cazul în care cei doi membri ai cuplului nu recunosc că au nevoie de ajutor, crește riscul eșecurilor într-o relație, pentru că, lucrurile despre care vorbim se consideră că nu există. Așa se face că este posibil să le repetăm în următoarea relație. Grație terapiei pentru cuplu, cei doi au șansa de a vorbi despre lucrurile cu adevărat importante și, în acest fel, sunt ajutați să știe mai bine de ce rămân împreună sau de ce se despart.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4228 secunde