Unde-i lege, nu-i tocmeală

Taxa de poluare trebuie plătită de două ori

454

Articole de la același autor

Taxa de poluare lovește din nou. Însă nu în cei care trebuie să treacă peste stupiditatea faptului că plătesc mai mult pentru că poluează mai puțin, ci în cei care au plătit deja ve-chea taxă de primă înmatriculare.
Concret, cei care au achitat taxa până la 1 iulie 2008 și care nu au apucat să își înmatriculeze mașinile sunt nevoiți acum să plătească iarăși.
De ce? Pentru că în ordonanța gu-vernului nu există nicio prevedere care să reglementeze astfel de situații. Însă nici nu se arată că taxele plătite până la 1 iulie și-ar pierde valabilitatea și că proprietari auto nu își mai pot înmatricula mașinile pe baza chitanțelor eliberate atunci.
În mod logic, celor care au achitat deja taxa de primă înmatriculare ar trebui să li se acorde posibilitatea recalculării valorii taxei. În funcție de rezultat, proprietarii ar trebui fie să achite o diferență, fie să primească o anumită sumă înapoi.
Interesant ar fi să aflăm ce fac guvernanții aflați în această situație. Plătesc de două ori taxa? Sau rezolvă situația?
În orice caz, ilegalitatea taxei este incontestabilă. Mai mult, întrebarea pe care orice om normal și-o pune este următoarea: "De ce plătesc taxă de poluare pentru o mașină pe care nici măcar nu am construit-o eu?".
Amuzant este că toți constructorii auto sunt supravegheați strict și respectă norme clare de poluare, însă mai multe pentru modul în care produc mașini și mai puține pentru cât vor polua mașinile care ies pe poarta fabricilor.
În mod ironic, faptul că cei mai mulți constructori scot modele din ce în ce mai puțin poluante afectează mai rău bugetele românilor. În prezent, este mai rentabil să îți cumperi o mașină din 1900 toamna, să îi modifici motorul și să o scoți drept Euro 4 iar apoi să plătești valoarea minimă a taxei de poluare.
Și mai bine ar fi să îți cumperi un hibrid, dotat cu un motor V12 pe benzină și un motoraș electric micuț, cu care poluezi foarte mult și nu poluezi deloc, în același timp. Și dai șah-mat sistemului.
Mă întreb oare ce se va întâmpla în România atunci când pe străzi vor circula numai mașini "verzi", care nu vor mai polua (dacă se ajunge la așa ceva). Probabil se va da o nouă ordonanță iar taxa se va schimba la loc în taxă de primă înmatriculare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8423 secunde