Scandalul Brexit! "Săgețile" Parlamentului European către Londra

202
Scandalul Brexit!

Articole recomandate

Negociatorul șef al Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, consideră că planul guvernului de la Londra privind drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie după ieșirea ei din blocul comunitar nu le asigură acestora "nici pe departe ceea ce li se cuvine" și chiar le oferă mai puține drepturi decât britanicilor din Uniunea Europeană, relatează BBC, consultat de Agerpres.

Într-o scrisoare comună remisă presei, Guy Verhofstadt și liderii a patru din principalele grupuri din PE - care reprezintă două treimi din voturile forului de la Strasbourg - califică oferta Londrei drept "o dezamăgire" și amintesc că au puterea de a respinge orice acord cu privire la Brexit, subliniind că nu vor aproba nicio măsură care să-i priveze pe cetățenii UE de drepturi deja dobândite.

Mai mult, propunerea britanică ar duce la creșterea birocrației și a incertitudinii pentru milioane de oameni, consideră semnatarii scrisorii, care mai atrag atenția că oferta Uniunii Europene este una clară și corectă și le promite tuturor cetățenilor, inclusiv celor britanici din UE, tratament egal și menținerea drepturilor de care beneficiază în prezent.

Guy Verhofstadt a precizat că atât cetățenii Uniunii Europene din Marea Britanie, cât și britanicii care trăiesc pe continent trebuie să-și păstreze drepturile actuale, în loc ca guvernul să "inventeze un nou statut".

Negociatorul șef al PE pentru Brexit a apreciat că propunerea Marii Britanii "creează un fel de cetățenie de categoria a doua pentru cetățenii europeni din Regatul Unit", ale căror drepturi le diminuează fără niciun motiv, și a reiterat că "în final, Parlamentul European va fi cel care va spune da sau nu". "Vă pot asigura că nu va fi da în cazul în care drepturile cetățenilor europeni - și la fel ale cetățenilor britanici de pe continent - vor fi diminuate, așa cum se prefigurează în acest moment", a punctat Verhofstadt.

Scrisoarea celor cinci notează că "Parlamentul European își rezervă dreptul de a respinge orice acord care îi tratează pe cetățenii UE, indiferent de cetățenie, mai puțin favorabil decât în prezent", întrucât "este vorba de o problemă care ține de drepturile și valorile fundamentale aflate în centrul proiectului european". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3434 secunde