Scafandrii au scos 16 corpuri din epava de la SEWOL

112
Scafandrii au scos 16 corpuri din epava de la SEWOL - directorulliceuluiundestudiauele-1397986291.jpg

Articole recomandate

Scafandri au recuperat până duminică 16 corpuri din epava feribotului Sewol, naufragiat miercuri în largul coastelor din sudul Coreei de Sud cu 476 de persoane la bord, iar între familii ale pasagerilor, exasperate de încetineala operațiunilor, și poliție au avut loc confruntări, relatează AFP.

Aproximativ 500 de scafandri, care luptă împotriva unor curenți puternici și care nu au aproape nicio vizibilitate, au avut nevoie de mai multe zile pentru a începe să recupereze cadavre din epavă, permițând începerea unor proceduri de identificare lungi și dureroase cu ajutorul familiilor victimelor.

Bilanțul provizoriu al tragediei se ridica duminică la 56 de morți și 246 de persoane date dispărute, majoritatea adolescenți care efectuau o excursie școlară.

Scafandri au scos sâmbătă primele trei cadavre din feribot, după ce au spart fereastra unei cabine de pasageri. Alte 13 corpuri au fost recuperate duminică, a anunțat Paza de Coastă.

Corpurile au fost depuse în corturi, în portul Insulei Jindo, în apropiere de locul catastrofei, unde rude ale pasagerilor au instalat o tabără, într-un gimnaziu. Acestea urmează să-și spună identitatea, după care se va trece la identificări.

Unii și-au exprimat furia față de faptul că li se cer probe de salivă în vederea efectuării unor teste ADN înainte ca feribotul să fie verificat în întregime. "Le cerem să ne salveze copiii. Nu ne gândim la teste ADN", a declarat Chung Hye-sook, mama unui student dat dispărut.

Aproximativ 200 de rude ale persoanelor date dispărute au pornit duminică într-un marș, pe o distanță de 420 de kilometri, de la Jindo la Seul, pentru a protesta față de încetineala operațiunilor de salvare la Casa Albastră, sediul președinției sud-coreene.

Confruntări au izbucnit după ce numeroși polițiști le-au împiedicat să treacă un pod care asigură legătura între insulă și continent și le-au obligat să se întoarcă din drum.

Președinta sud-coreeană Park Geun-hye a oferit garanții că macarale plutitoare, aflate deja la fața locului, nu vor ridica epava atât timp cât feribotul nu va fi verificat în întregime.

Familiile aveau poziții divergente asupra acestei opțiuni. Unele apreciau că ar distruge ultima șansă de supraviețuire a unor eventuali supraviețuitori, altele, resemnate, cred că acest lucru va permite recuperarea corpurilor înainte să se descompună prea mult.

Comandantul a confirmat că nu se afla la comanda navei. La timonă se afla un membru din echipaj, plasat sub ordinele celui de-al trilea ofițer, o femeie în vârstă de 26 de ani care nu a mai navigat niciodată în acest sector dificil.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3651 secunde