Rectorul CEU către guvernul ungar: "Lăsați-ne, naibii, în pace!"

292
Rectorul CEU către guvernul ungar:

Articole recomandate

Guvernul ungar ar trebui să permită Universității Central Europene (CEU) să funcționeze liber și să nu compromită libertatea academică pentru a promova o agendă politică, a declarat, la Bruxelles, președintele și rectorul instituției de învățământ, Michael Ignatieff, potrivit DPA. 


Guvernul premierului ungar Viktor Orban a adoptat, luna trecută, o lege care stabilește noi standarde academice pentru învățământul superior și care ar putea duce la închiderea CEU de la Budapesta. 


"De fapt, mă interesează foarte puțin agenda politică a domnului Orban", a spus Ignatieff la Universitatea Liberă din Bruxelles, în timpul unei vizite în capitala europeană care a inclus și întâlniri cu oficiali ai UE. 


"Ideea mea este mult mai simplă de atât: nu luați ostatice instituțiile libere pentrua servi agende politice, nu mă interesează care sunt, lăsați-ne, naibii, în pace", a declarat el. 


CEU, care a fost fondată de miliardarul american de origine ungară George Soros, a devenit punctul central al unei dezbateri politice, în contextul în care Orban îl acuză de mult timp pe Soros că se implică în afacerile interne ale Ungariei și a început o campanie îm-potriva organizațiilor având legături cu omul de afaceri. 


Ignatieff, care a fost în trecut lider al Partidului Liberal al Canadei, a spus că acțiunea guvernului ungar împotriva CEU este "un atac motivat politic". 


El a mai afirmat că libertatea academică a CEU înseamnă independență nu doar față de guvern, ci și față de fondatorul său. "Nu primesc ordine de la George Soros", a declarat Ignatieff. 


Ambasadorul Ungariei în Belgia, Zoltan Nagy, a apărat acțiunile țării sale spunând că legea urmărește să corecteze neregulile descoperite în activitatea CEU, inclusiv probleme cu programul de acreditare. 


"Guvernul pe care îl reprezint nu consideră CEU ca un teren de luptă pentru discuții cu George Soros și cu certitudine nu este o răzbunare politică împotriva instituției acestuia", a spus el. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6299 secunde