Prim-minstrul polonez agită spiritele în UE: compară migrația cu nazismul

206
Prim-minstrul polonez agită spiritele în UE: compară migrația cu nazismul - primministrulpolonezagitaapele-1497527432.jpg

Articole recomandate

Premierul polonez compară valul de migranți cu amenințarea nazistă. E o adevărată polemică asupra unei fraze a Beatei Szydlo de la Partidul național-conservator pronunțată în ziua istorică a primului transport de prizonieri spre lagărele de exterminare naziste.

Premierul polonez Beata Szydlo a susținut un discurs care, în mod greșit sau pe bună dreptate, la televiziune și în fața ochilor comunităților ebraice, dar și a observatorilor din lumea întreagă, a sunat ca o indirectă blasfemie.

Ea a comparat valurile de migranți din Europa cu amenințarea reală și tragică pe care Polonia și alte țări europene au suportat-o în Al Doilea Război Mondial, când a avut loc invazia și ocupația din partea Germaniei naziste.

Încep criticile din toată lumea, tocmai în preziua când Uniunea Europeană hotărăște să deschidă procedurile de infringement împotriva Poloniei, Cehiei și Ungariei pentru refuzul lor de a accepta cote de mase întregi de migranți ,actualmente masați în Italia și Grecia. Premierul a spus, în fapt, citată de toate agențiile de presă internațiionale:

"Auschwitz este o lecție care ne demonstrează că trebuie să facem orice este posibil pentru a ne proteja proprii cetățeni".

Frază pe de o parte nebuloasă, dar pentru mulți observatori sună ca o combinație implicită, dar clară, între posibilele pericole pe care undele migratoare le pot aduce în Europa și pericolul tragic, sângeros, real, care a fost ocupația nazistă în aproape toată Europa. Premierul a pronunțat aceste cuvinte în locul unde o ceremonie comemora a 77-a aniversare a primului transport de evrei deportați de cel de-al Treilea Reich în lagărele de exterminare adiacente Auschwitz și Birkenau, construite de germani în Polonia ocupată și unde naziștii au ucis peste 1 milion de evrei, țigani, gay, partizani polonezi și prizonieri de război sovietici, scrie evz.ro

Tensiunile dintre cele trei țări acuzate și UE se acutizează, cuvintele părând unora nepotrivite. Discursul premierului e considerat modul cel mai greșit de a apăra linia unui NU absolut în privința primirii de migranți, deși național-conservatorii polonezi au toleranță zero pentru aceștia. La fel și național-conservatorul Viktor Orban, este de neclintit, care în plus este admirat și citat ca un exemplu de către populiștii Europei occidentale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6442 secunde