Cuget Liber Constanta pe Facebook
Aboneaza-te Cuget Liber Constanta
Ştire online publicată Vineri, 04 Iulie 2008. Autor : Ion TIȚA-CĂLIN

Prefectul Dănuț Culețu i-a urat navei „Histria Tiger” să fie „un tigru al mărilor”

Măreşte dimensiunea textului
Colosul de oțel, gătit pentru ceremonie, așteaptă să primească botezul. Pe cheul de armare s-au adunat sute de navaliști și zeci de invitați români și străini. O mulțime de copii au venit cu părinții să-l vadă de „Histria Tiger”, cel de al zecelea tanc chimic de 41.000 tdw, construit la Șantierul Naval Constanța.

În așteptarea primului voiaj
E sărbătoare, soarele și fanfara încălzesc atmosfera. Alături de Gheorghe Bosînceanu, pre-ședintele grupului de firme „Histria“ și al SNC, și de directorul general Radu Rusen, se află Lambros Varnavides - directorul general al diviziei de shipping din cadrul Royal Bank of Scotland, Katie Varnavides – nașa navei, prefectul Dănuț Culețu, Mihai Daraban - președintele Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Valentin Șerbănescu - directorul general al Autorității Navale Române, reprezentanți ai unor traderi majori, ai brokerilor și ai partenerilor care au participat la realizarea seriei de nave de 41.000 tdw.
Comandantul de cursă lungă Amza Perudin abia așteaptă să pornească în primul voiaj cu „Histria Tiger”. Este încântat de navele din această serie. A comandat, până acum, navele surori „Histria Perla”, „Histria Agata” și „Histria Azure. A făcut voiaje pentru clienți de primă mărime din piață – concernele ENI și Glencore – și toți au fost mulțumiți pentru modul în care au fost performate contractele. Pe 15 iulie va pleca în primul voiaj cu „Histria Tiger”. Din echipajul său de 23 de oameni face parte și o femeie, Camelia Buș, ofițer punte III.
„Histria Tiger” este a 440-a navă construită în cei 116 ani de existență a SNC. Are lungimea de 180,01 m, lățimea de 32,20 m și pescajul de 11 m. Dispune de cinci tancuri pentru marfă, cu un volum total de 47.776 mc. Motorul principal este de tip MAN B&W 6S50 MC-C și asigură o viteză de 15 noduri, când nava este încărcată la maximum. Coordonatorul proiectului este inginerul Paul Hârțescu.

Sărbătoare în proză și versuri
Festivitatea debutează cu tradiționalele discursuri. Gheorghe Bosînceanu se adresează, mai întâi, oaspeților străini. Le vorbește despre drumul parcurs împreună, în realizarea seriei de tancuri chimice de 41.000 tdw, despre proiectul viitor: tancurile de 50.000 tdw. Apoi se adresează navaliștilor constănțeni, felicitându-i pentru noua realizare și încurajându-i să reușească mai mult. Pentru că proza nu poate exprima tot ceea ce simte sufletul omenesc în astfel de momente, Gheorghe Bosînceanu i-a dat cuvântul lui Grigore Iacovache, navalist și rapsod, să citească versurile înaripate, pe care le-a închinat navei „Histria Tiger”.

Despre recolte și nave
Discursul prefectului Dănuț Culețu a electrizat, cu adevărat, sutele de navaliști: „SNC este unul dintre cele mai mari șantiere navale de construcții și reparații nave din Europa, având în derulare contracte pentru construcția a peste 15 tancuri de produse petroliere și chimice. Am avut o discuție cu domnul Lambros Varnavides, care mi-a spus: Dacă ne gândim la Europa, la construcția de nave, și excludem navele de croazieră, România este cel mai important furnizor de nave al continentului.” Prefectul a ținut să remarce faptul că 2008 este un an bun pentru județul Constanța, nu doar pentru că vom avea recolte excepționale în agricultură, ci și pentru că producția industrială este mai mare cu 15% față de anul precedent. „Județul nostru are un rol foarte important în economia României, iar în cadrul județului, șantierele navale, în special cel de la Constanța, ocupă un loc prioritar.” Culețu și-a încheiat cuvântul, urându-i navei să fie „un tigru al mărilor”, iar șantierului să devină „un tigru al Românei și al Europei”.

A trecut testul șampaniei
Ceremonialul de sfințire a navei a fost, așa cum ne-am obișnuit, impresionant și fastuos. Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie și tinerii din corul duhovnicesc au făcut din ritual un adevărat spectacol.
Festivitatea a atins punctual culminant când, pe piedestalul instalat pe cheu, a urcat, emoționată, nașa Katie Varnavides. După urarea tradițională adresată „finei”, sticla de șampanie a făcut un salt și s-a spart, într-un val de spumă, de bordaj. Evenimentul a fost salutat cu un cor de sirene de navele acostate în portul Constanța. Vânt bun din pupa, „Histria Tiger”!
Trimite ştirea prietenilor tăi :

Ultimele ştiri din Actual

Parerea ta contează !
1. bag fendi purses outlet
de la 25 august 2011 | voturi +1 : -1

buy fendi outlet fendi handbags outlet to get new coupon fendi bags outlet , for special offer

2. bags outlet fendi
de la 25 august 2011 | voturi +1 : -1

you definitely love fendi handbags outlet for less fendi bags outlet for promotion code

3. handbags marc jacobs bags
de la 28 august 2011 | voturi +2 : -2

check marc jacobs bags online

4. How To Keep a Man Interested
de la 20 septembrie 2011 | voturi +2 : -2

Very informative post. Thanks for taking the time to share your view with us.

5. Milf Soup
de la 23 septembrie 2011 | voturi +1 : -1

Thank You For This Post, was added to my bookmarks.

6. moncler online for sale
de la 3 noiembrie 2011 | voturi +1 : -1

moncler for men cheap monclers moncler uk moncler jackets sale

7. moncler online for sale
de la 3 noiembrie 2011 | voturi +1 : -1

moncler online moncler outlet moncler uk moncler sale

8. CNA Training
de la 12 decembrie 2011 | voturi +1 : -1

În acest moment se pare ca Drupal este cea mai buna platforma de blogging disponibile în acest moment . ( din ce am citit ) este ca ceea ce sunt utilizati pe blog-ul dvs.?

9. keywxtcs@gmail.com
de la chanel coco 3 noiembrie 2012

Hiya, I'm really glad I've found this information. Today bloggers publish only about gossips and internet and this is actually annoying. A good website with interesting content, that's what I need. Thank you for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it. chanel coco http://chanelcoco.hpage.com/

Top ştiri Actual

anunturi.cugetliber.ro

Angajam persoane calificate ca instalatori pentru Franta.Salarul este de 1.500 ...
Vand seturi jante aliaj cu sau fara anvelope 13,14,15,16,17 second hand Germania.
Vand mobila second hand Germania: canapele si coltare extensibile si ...

Ştirile zilei de vineri / 04.07.2008

Ştiri din Sport Internațional

Ştiri din Life and Style

Ştiri din Constanța în imagini

Ştiri din IT

Top ştiri din ultimele 7 zile

Diverse
30 iunie 2008 8952 vizite, 20 comentarii
Botez pentru 300 de copii musulmani din județele Constanța și Tulcea
Actual
28 iunie 2008 3765 vizite, 0 comentarii
Enel îți numără kilowații prin telefon
Sănătate
1 iulie 2008 3372 vizite, 0 comentarii
Bicarbonatul de sodiu combate transpirația
Economie
3 iulie 2008 1495 vizite, 0 comentarii
Mercedesurile de lux își deschid portierele pentru constănțeni
ziare