În acest an

Peste 7.000 de constănțeni au suferit un accident vascular cerebral

1583

Articole de la același autor

Ne e teamă de cancer, de SIDA, dar uităm de dușmanul care atacă în tăcere: afecțiunile cardiovasculare. Avem tendința să le considerăm boli "banale", ușor tratabile. Ignorăm sfaturile medicilor și alegem stilul de viață care credem noi că ni se potrivește. Medicii atrag atenția că principala cauză de deces nu este
nici cancerul, nici SIDA și nici hepatita, ci bolile cardiovasculare.

În județul Constanța, trăiesc
52.617 persoane diagnosticate cu hipertensiune arterială, în timp ce 21.300 au cardiopatie ischemică dureroasă. Peste 7.000 de constănțeni au suferit, în primele nouă luni ale acestui an, un accident vascular cerebral, iar 352 de oameni - infarcte. Statisticile ne-au fost prezentate de dr. Tanța Culețu, directorul adjunct al Autorității de Sănătate Publică a județului Constanța.
Într-adevăr, statisticile sunt alarmante. "Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză a mortalității în România, dar și la nivel mondial. Spre exemplu, în 2007, statisticile arată că 70.000 de decese din țara noastră s-au produs ca urmare a unui infarct miocardic", a explicat dr. Belgin Salim, medic primar cardiologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.
Principalele afecțiuni cardiovasculare au la bază evoluția plăcii de grăsime de pe artere și complicațiile acesteia, respectiv fisurarea și trombozarea (astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sânge). "Dacă acest fenomen se produce la nivelul arterelor inimii, boala se numește infarct miocardic, iar dacă se produce la nivelul arterei cerebrale boala se numește accident vascular cerebral", explică dr. Belgin Salim.
Potrivit medicului, factorii care duc la evoluția plăcii de grăsime pe artere sunt, în ordinea importanței: fumatul, hipertensiunea arterială, tulburări ale metabolismului grăsimilor în sânge, obezitatea, alimentația nerațională, stresul și, nu în ultimul rând, predispoziția genetică, factor care nu poate fi influențat.
Vârsta medie de debut al afecțiunilor cardiovasculare este, în cazul bărbaților, 45 - 50 de ani, iar în cazul femeilor, 50 - 55 de ani. În cazul femeilor, apariția bolii este mai tardivă datorită protecției hormonale.
Cu toate acestea, medicul spune că, în țara noastră, se remarcă o scădere progresivă a vârstei de apariție a bolilor cardiovasculare, din mai multe motive. Unul dintre acestea ar fi numărul mare de fumători, comparativ cu populația mondială, și lipsa de educație sanitară în acest sens. De asemenea, alimentația nerațională, cu conținut bogat în grăsimi animale, și înmulțirea cazurilor de obezitate determină o creștere mare a numărului de persoane diagnosticate cu afecțiuni cardiovasculare. La toate acestea se adaugă prezența hipertensiunii neidentificate din cauza neprezentării la medic.
"Am avut și un pacient de 29 de ani, care a făcut infarct miocardic, completat cu șoc cardiogen și urmat de deces", povestește medicul.
La Constanța, media de vârstă a pacienților diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare este de 45 - 50 de ani.
Foarte grav este că există afecțiuni cardiovasculare care atacă "în tăcere", au debut brutal, fără simptome inițiale. "Aici se încadrează decesul subit, accidentele coronariene acute, accidentele cerebro-vasculare acute și au la bază formarea unor cheaguri ocluzive la nivelul arterelor vitale - arterele coronare și cerebrale", a explicat medicul.
Este foarte importantă prezentarea la medic încă de la apariția primelor simptome de boală: durere precordială, palpitații, senzația de lipsă de aer, depistarea unor valori mari ale tensiunii arteriale. "Din experiența noastră, pacienții vin tardiv la medic, odată cu apariția unui eveniment cardiovascular, cu sechele consecutive", explică dr. Salim Belgin.
Pentru că depistarea precoce este importantă, medicii recomandă persoanelor care nu și-au făcut deocamdată setul de analize gratuite inclus în programul național de evaluare a stării de sănătate a populației, să o facă până la sfârșitul anului. "Valorile trigliceridelor și ale colesterolului sunt relevante pentru depistarea afecțiunilor cardiovasculare", a declarat dr. Tanța Culețu, directorul adjunct al ASPJ.

"Este mai importantă preven-ția decât tratamentul, ca în orice altă afecțiune. Pentru a face o profilaxie activă, este necesară o depistare precoce și un tratament adecvat al hipertensiunii, renunțarea la fumat, o viață cât mai sportivă, activități fizice în viața de zi cu zi, o alimentație cât mai corectă. Trebuie să eliminăm grăsimile animale și alimentele cu conținut de colesterol. De asemenea, alcoolul trebuie evitat, întrucât crește incidența hipertensiunii și a tulburărilor de metabolism al grăsimilor. La fel de important este faptul că alcoolul are o acțiune directă, negativă, asupra mușchilor cardiaci, putând genera insuficiență cardiacă, prin scăderea performanței miocardului. Este foarte important ca analizele de laborator să fie făcute precoce pentru ca afecțiunile cardiovasculare să fie depistate din timp". Dr. Belgin Salim, medic primar cardiologie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6847 secunde