Peste 200 de morți și 700 de răniți în Afganistan de Ramadan

163
Peste 200 de morți și 700 de răniți în Afganistan de Ramadan - afganistan213onlchj4-1498322165.jpg

Articole recomandate

Afganistanul a înregistrat cea mai sângeroasă lună a Ramadanului de la declanșarea operațiunilor americane în 2001, bilanțul realizat sâmbătă de AFP, în ajunul sărbătorii de Eid el-Fitr, care marchează încheierea lunii sfinte pentru musulmani, indicând cel puțin 200 de morți, în principal civili, și 700 de răniți.


Luna Ramadanului, care a debutat la 27 mai, a fost marcată de un atac cu camion capcană în plin centrul capitalei Kabul la 31 mai. Acest atentat — cel mai grav din Kabul în ultimii 16 ani — care a vizat cartierul diplomatic, a făcut cel puțin 150 de morți, toți afgani, și 400 de răniți. Atentatul, care nu a fost revendicat, a făcut ca sute de oameni să iasă în stradă să protesteze față de insecuritatea din țară, cel puțin patru manifestanți fiind uciși de tiruri ale poliției.


Trei kamikaze s-au aruncat în aer la 2 iunie, în timpul funeraliilor uneia dintre victimele protestelor de stradă. În atac și-au pierdut viața șapte oameni.


Atacurile au început în prima zi de Ramadan, cu explozia la Khost (est) a unei mașini capcană. Atacul — soldat cu 13 morți și șase răniți — a fost comis de talibani, care vizau o miliție locală finanțată de CIA.


Talibanii, dar și gruparea teroristă Statul Islamic — instalată în principal în estul țării, dar care vizează cu precădere minoritatea șiită — au atacat o moschee șiită în Kabul, un lăcaș de rugăciune la Herat (est) și mai multe poziții ale forțelor de securitate din provinciile Parwan și Paktia, ucigând 20 de oameni și rănind alte câteva zeci de persoane.


O mașină capcană a făcut joi 34 de morți și 60 de răniți la Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sud. Atentatul, comis în fața unei sucursale a Kabul Bank, a avut ca țintă mulțimea de civili și de forțe de securitate care așteptau să-și primească salariile.


"A fost cea mai sângeroasă lună pentru afganii pioși și pentru toți cei care au ținut postul" Ramadanului, a confirmat pentru AFP generalul Abdul Wahid Taqat, analist politic. "Au omorât pe unde au putut, în moschei, pe străzi... pentru că ei cred că, cu cât ucid mai mulți oameni, cu atât mai mare le va fi recompensa", a adăugat el.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2736 secunde