Parlamentul European a aprobat CETA. Românii vor putea călători în Canada fără vize

172
Parlamentul European a aprobat CETA. Românii vor putea călători în Canada fără vize - parlamentul-1487167073.jpg
Parlamentul European a aprobat, ieri, Acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA), ceea ce va permite intrarea provizorie în vigoare a acestui acord în lunile care vor urma.

Potrivit Reuters, 408 europarlamentari au votat "pentru" și 254 "împotrivă", iar 33 s-au abținut.

Guvernul român a anunțat în octombrie 2016 că, în urma semnării tratatului CETA, Canada a confirmat ridicarea vizelor pentru cetățenii români în două etape. Premierul din perioada respectivă, Dacian Cioloș, a afirmat atunci că este "un moment important" atât pentru cetățeni, cât și pentru oamenii de afaceri.

De la 1 mai 2017, cetățenii români care au deținut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care dețin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) în loc de viză.

Vizele vor fi eliminate în totalitate începând din 1 decembrie 2017

După aprobarea în PE, o mare parte din CETA va fi aplicat provizoriu, începând din luna aprilie, până la ratificarea sa de toate Parlamentele naționale și regionale din UE, ceea ce va dura ani de zile.

Textul va elimina 99% dintre taxele vamale. În plus, prevede cooperarea în domeniul social, în cel sanitar și în cel de combatere a încălzirii climatice.

Parlamentul regiunii francofone belgiene Valonia (sudul Belgiei - n.r.) și-a exprimat îngrijorarea la sfârșitul lui octombrie 2016, ceea ce a dus la o scurtă rebeliune și la o mini-criză diplomatică între UE și Canada.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3433 secunde