Palatul Elysee vrea să clarifice rolul public al soției președintelui

183
Palatul Elysee vrea să clarifice  rolul public al soției președintelui - palatulelysee-1502284484.jpg

Articole recomandate

Palatul Elysee se pregătește să clarifice rolul public al soției președintelui francez, Brigitte Macron, în timp ce o petiție semnată de 270.000 de persoane contestă acest proiect, informează France Presse marți.

"Brigitte Macron joacă un rol, are responsabilități. Vrem transparență și încadrarea mijloacelor de care dispune", a precizat într-un mesaj pe Twitter Christophe Castaner, purtător de cuvânt al guvernului, în timp ce o petiție împotriva acordării unui statut oficial soției președintelui a lansat o polemică asupra acestui subiect.

Într-o țară în care partenerele președintelui au cunoscut destine diferite și adesea dificile, însoțite de misiuni vagi, tânărul președinte centrist ales la 7 mai anunțase în timpul campaniei prezidențiale că dorește să creeze un "adevărat statut" al Primei Doamne pentru a pune capăt "ipocriziei" franceze.

"Ea va avea un rol și nu va fi ascuns pentru că ea împarte viața cu mine și pentru că părerea ei este importantă. Cred că este important de clarificat acest rol. Remunerată de Republică, nu. A avea un rol, un statut real, da", declarase în martie viitorul șef al statului, care s-a afișat în întreaga campanie alături de soția sa, fosta sa profesoară de teatru, cu 25 de ani mai în vârstă.

Dar în timp ce miniștrilor și parlamentarilor tocmai li s-a interzis să-și angajeze membri ai familiilor drept colaboratori, această voință de a oficializa rolul soției șefului statului agasează o parte a opiniei publice.

Lansată cu două săptămâni în urmă pe internet, petiția împotriva primei Doamne adunase marți dimineață aproape 270.000 de semnături. În cadrul opoziției, stânga radicală și extrema dreaptă au atacat deja subiectul în timpul dezbaterilor asupra proiectului de lege cu privire la asanarea vieții publice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3219 secunde