NATO: Donald Trump, mulțumit de promisiunile celorlalți membri de creștere a cheltuielilor militare

219
NATO: Donald Trump, mulțumit  de promisiunile celorlalți membri  de creștere a cheltuielilor militare - nato-1495115099.jpg

Articole recomandate

Președintele american Donald Trump este mulțumit că membrii NATO s-au angajat să își majoreze participarea financiară, dar nu a îndepărtat posibilitatea de a retrage Statele Unite din Alianța Nord-Atlantică dacă aceste promisiuni nu se concretizează, potrivit unui responsabil al Casei Albe, scrie AFP, consultată de Agerpres.

"Deocamdată, președintele este mulțumit de ceea ce vede. Îi vede acționând pozitiv", a declarat acest responsabil, înainte de primul turneu în străinătate al lui Donald Trump, care include în special participarea la summitul NATO de la Bruxelles, la 25 mai.

"Dacă nu se întâmplă nimic ori se întâmplă prea încet, vom rămâne vigilenți", a adăugat el, sub acoperirea anonimatului.

Un alt responsabil al Casei Albe declarase anterior, potrivit unor jurnaliști, că Donald Trump "nu va rămâne în NATO, dacă NATO nu avansează mai mult și mult mai repede". Colegi ai acestuia au nuanțat ulterior afirmațiile respective, dând asigurări că este vorba despre o perspectivă îndepărtată.

La rândul său, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a afirmat că dorește să vadă contribuții ale țărilor aliate din NATO înainte de a angaja mai mult Statele Unite în Afganistan.

Țările membre ale NATO și-au luat angajamentul în 2014 să își majoreze cheltuielile militare până la 2% din Produsul Intern Brut (PIB) în termen de zece ani.

În afară de Statele Unite, puține țări ating în prezent acest nivel. Germania este mai ales vizată de criticile lui Donald Trump. Cancelarul german Angela Merkel s-a angajat să accelereze investițiile în Bundeswehr, majorând procentul alocat pentru Apărare de la 1,2% în momentul de față. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.3463 secunde