Martin Schulz: "Berlinul trebuie să înceteze să arate Franța cu degetul"

159
Martin Schulz:

Articole recomandate

Contracandidatul social-democrat al cancelarului german Angela Merkel la alegerile legislative din 24 septembrie, Martin Schulz, a criticat atitudinea șefei guvernului de la Berlin față de Franța, cerându-i să înceteze să mai dea lecții Parisului, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Vreau o reînnoire a relațiilor franco-germane. În loc să-l arătăm pe celălalt cu degetul, trebuie să avansăm mână în mână", a declarat Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European, într-un interviu pentru AFP, difuzat cu o zi înainte de o întâlnire privată cu președintele francez Emmanuel Macron și de un discurs pe care îl va rosti, astăzi, la Paris.

Angela Merkel s-a arătat, recent, deschisă ideilor de reformă a zonei euro avansate de către președintele Macron, dar lidera germană spune că așteaptă în schimb eforturi: reforme pe piața muncii pentru a o face mai competitivă, ceea ce tocmai s-a început, și o asanare a finanțelor publice. Deși ea este de acord să discute, pozițiile dintre Paris și Berlin sunt încă îndepărtate în ce privește unele subiecte, precum cel referitor la gradul de solidaritate financiară între țările zonei euro.

"Avem nevoie de o cooperare mai strânsă și de mai multe investiții în zona euro, avem nevoie de o întoarcere la principiul solidarității", a dat asigurări candidatul social-democrat german, aderând la ideile formulate de către Macron.

Schulz a propus, recent, introducerea în Constituția germană a unei sume minime anuale pentru investiții publice, urmând astfel pasul șefului statului francez, care cere eforturi mai importante din partea Berlinului în acest domeniu. Angela Merkel rămâne însă rezervată, chiar dacă țara sa are excedente bugetare. Ea pare, conform sondajelor, bine plasată pentru a obține cel de-al patrulea mandat la alegerile din septembrie.

Potrivit unui sondaj al Institutului Forsa, publicat miercuri, partidul cancelarului, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), este creditat cu 40% din intențiile de vot, în timp ce Partidul Social-Democrat (SPD) întrunește numai 22%. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5096 secunde