Liberalii olandezi, victorie oficială la alegerile parlamentare

131
Liberalii olandezi, victorie oficială la alegerile parlamentare - liberalii-1490188103.jpg

Articole recomandate

Olanda a confirmat oficial victoria la legislativele de la 15 martie a liberalilor premierului în exercițiu, Mark Rutte, care poartă negocieri în vederea formării unei coaliții guvernamentale, transmite AFP.


Numărarea finală a voturilor de săptămâna trecută atribuie 33 de deputați Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) al lui Mark Rutte, în fața Partidului pentru Libertate (PVV, de extrema dreaptă), condus de Geert Wilders, care a obținut 20 de mandate.


Progresiștii din D66 și Apelul Creștin-Democrat (CDA) au obținut fiecare câte 19 mandate, iar Partidul Socialist (SP) și ecologiștii (GroenLinks) tânărului Jesse Klaver câte 14. Peste 10,5 milioane de alegători s-au prezentat la vot, potrivit președintelui Consiliului electoral, Jan Kees Wiebenga. "Rata participării se ridică la 81,9%, față de 74,7% în 2012", a precizat el într-o conferință de presă.


Pentru a încerca să alcătuiască o coaliție guver-namentală, liderii partidelor se întâlnesc cu exploratorul, persoana având misiunea de a testa diferite coaliții politice posibile pentru a ajunge la 76 de locuri necesare pentru o majoritate dintre cele 150 de locuri ale Camerei inferioare a Parlamentului. Ministrul în exercițiu al Sănătății, Edith Schippers (VVD), care joacă acest rol, s-a întâlnit cu Mark Rutte, liderul D66, Alexander Pechtold, șeful CDA, Sybrand van Haersma Buma, și cu Jesse Klaver, potrivit radio-televiziunii naționale din Olanda, NOS.


Împreună cele patru partide ar aduna o majoritate solidă de 85 de mandate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0627 secunde