Justiția e oarbă… ca o găină

670
Citeam în ziarul de ieri cum trei tineri din localitatea constănțeană Seimenii Mari au ajuns după gratii după ce au fost prinși furând din ograda unui consătean… găini. Nu arme, nu bani dintr-o bancă, nu bijuterii dintr-un mall, ci găini. Foarte "scrofuloși la datorie", vorba lui Ghiță Pristanda, magistrații au hotărât să emită mandate de arestare pe numele celor trei pentru o perioadă de 29 de zile. Ce să mai discutăm atâta, era clar ca lumina zilei, că indivizii reprezintă pericol public. Pentru cine, nu știm, dar cel mai probabil pentru orătăniile din satul cu pricina și așezările învecinate. Parcă și văd știre senzațională diseară la OTV: "Tâlharii - spaima găinilor - au fost prinși de polițiști", iar pe Lăzăruș cum ia declarații din rândul necuvântătoarelor abuzate și traumatizate, făcând, totodată, și reconstituirea.
Nu pot să nu mă crucesc în fața unei asemenea performanțe și eficiențe a instituțiilor judecătorești din România, care, în sfârșit, au înțeles că închisoarea este locul în care merită să putrezească… găinarii.
Așa le trebuie, mama lor de infractori. Nu puteau să jefuiască și ei o bancă, să împuște câțiva prăpădiți într-o casă de schimb valutar, să se taie cu interlopii prin mall-uri, să devalizeze instituții financiare... Sigur scăpau doar cu interdicția de a nu părăsi țara. Găini le-au trebuit, ca găinile să cotcodăcească din coliviile de la Poarta Albă. Bravo, domnilor judecători! Ne bucurăm că, în sfârșit, vă luați în piept cu mafioții ăștia. Jumuliți-i de cât mai mulți ani de libertate, să le iasă pe nas infracțiunea.
În ritmul ăsta, nu va trece mult timp și România va scăpa de monitorizarea Comisiei Europene pe Justiție. Atenția reflectoarele se va muta, în curând, de pe ouăle și termopanele lui Năstase din Zambaccian, pe găinile și cotețul nefericiților infractori din Seimenii Mari. Oul sau găina? – va fi din nou dilema existențialistă, la baza căreia va sta documentarea activităților infracționale a marii corupții din România. Propun să se avanseze cu ancheta, să se vadă unde se afla șeful de post în acel moment, de ce sisteme de securitate beneficia țăranul vătămat la intrarea în coteț, care urma să fie traseul găinilor furate, dacă au fost și elemente corupte din sistemul public (vezi aici ciobanul satului sau caraula) care au favorizat infractorul.
În vreme ce găinarii ăștia au fost aruncați după gratii pentru 29 de zile, văd la televizor că magistrații au decis să-i cerceteze în libertate pe interlopii care s-au tăiat cu săbii duminică într-un centru comercial din București. Asta da lecție de justiție oarbă, dar echitabilă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2953 secunde