Ieșirea Marii Britanii din UE implică riscuri pentru domeniul nuclear

231
Ieșirea Marii Britanii din UE implică riscuri pentru domeniul nuclear - brexit-1493726007.jpg

Articole recomandate

Intenția Marii Britanii de a părăsi Comunitatea Europeană pentru Energie Atomică (Euratom) în momentul ieșirii țării din Uniunea Europeană va afecta grav cercetarea în domeniul nuclear și va periclita resursele energetice, a avertizat o comisie parlamentară britanică, într-un raport dat, ieri, publicității, transmite Reuters, consultată de Agerpres.

Guvernul de la Londra susține că Marea Britanie trebuie să părăsească Euratom ca parte a obiectivului său de a pune capăt jurisdicției Curții de Justiție a UE (CJUE) atunci când țara va ieși din blocul comunitar.

Euratom este cadrul UE pentru siguranța și dezvoltarea energiei nucleare, creând o piață euro-peană a bunurilor și serviciilor nucleare și stabilind respectarea standardelor internaționale pentru controlul folosirii uraniului și plutoniului. Deși este separată juridic de UE, Euratom are aceiași membri și este guvernată de instituțiile UE.

În raportul respectiv, Comisia pentru strategii în domeniile industrial, energetic și al afacerilor a menționat că golul apărut între momentul ieșirii Marii Britanii din Euratom și cel al stabilirii unor acorduri alternative va afecta cercetarea, comerțul cu produse nucleare și resursele de energie nucleară.

"Guvernul nu a reușit să țină cont de potențialele consecințe grave ale obiectivelor Brexit pentru sectorul nuclear", a declarat parlamentarul laburist Iain Wright, președinte al comisiei.

Experții sunt de părere că, dacă Marea Britanie părăsește Euratom, există riscul ca noile proiecte să fie amânate sau sus-pendate.

Londra intenționează să construiască noi reactoare nucleare în contextul neacoperirii necesarului de energie în deceniul următor. Cel mai mare astfel de proiect, în valoare de 24 de miliarde de dolari, Hinkley Point C, este construit de compania franceză EDF.

Marea Britanie a încheiat acor-duri internaționale de cooperare nucleară cu țări din afara UE, care au la bază punerea în practică a unor mecanisme de siguranță ale Euratom. De asemenea, sunt necesare noi înțelegeri comerciale pentru combustibili nucleari.

Stocul de plutoniu al Marii Britanii la obiectivul său nuclear de la Sellafield este cel mai mare din lume, fiind supravegheat de oficiali Euratom. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3928 secunde