Video FOTO-VIDEO. A ÎNCEPUT RĂZBOIUL. SUA ATACĂ SIRIA. AU FOST LANSATE 59 DE RACHETE. RUSIA REACȚIONEAZĂ

593

Articole recomandate

Donald Trump a declanșat joi lovituri contra Siriei ca răspuns la un atac chimic prezumtiv imputat "dictatorului Bashar Al-Assad", președintele american cerând "națiunilor civilizate" să oprească masacrul din această țară în război.


Aceste lovituri, prima operațiune militară a Statelor Unite contra regimului sirian, au fost efectuate cu "59 de rachete" de croazieră Tomahawk, a anunțat Casa Albă, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat "asociată programului" de arme chimice al Damascului și "direct legată" de evenimentele "oribile" de marți.


Marți, un raid imputat armatei siriene contra localității Khan Cheikhoun în nord-vestul Siriei a făcut cel puțin 86 de morți, dintre care 27 de copii, și a provocat o indignare internațională. Imaginile cu victime, femei și copii agonizând, au șocat lumea.
Într-un discurs solemn la televiziune de la reședința sa din Florida, Donald Trump a afirmat că operațiunile americane sunt "în interesul vital al securității naționale".


Președintele republican a afirmat că America este "sinonimă cu justiția", chemând "națiunile civilizate" să pună capăt băii de sânge din Siria, devastată de un război care a făcut 320.000 de morți din martie 2011, milioane de refugiați și a provocat cea mai mare criză umanitară după cel de-al Doilea Război Mondial.


Trump l-a acuzat pe "dictatorul sirian Bashar Al-Assad (de a fi) lansat un oribil atac cu arme chimice contra unor civili nevinovați utilizând un agent neurotoxic mortal".


De cealaltă parte, televiziunea siriană a calificat loviturile americane ca "agresiune", o sursă militară siriană evocând "pierderi". Coaliția opoziției politice siriene, în schimb, și-a exprimat satisfacția.


Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, tot din Florida, a justificat intervenția militară atunci când țările "depășesc o linie", acuzând Rusia, aliata Siriei, de a fi eșuat în privința responsabilităților sale. Potrivit Pentagonului, Washingtonul a prevenit Moscova de atacul asupra bazei aeriene.


Președintele Trump a amenințat de miercuri cu trecerea la acțiune pentru acest atac "odios", un "afront adus umanității". Sosind joi în Florida pentru a-l primi pe omologul său chinez, Xi Jinping, pe care l-a informat personal asupra loviturii ordonate, Donald Trump a denunțat încă o dată atacul de marți din Siria ca fiind o "rușine pentru umanitate" și a reclamat că "ceva trebuie să se întâmple".


Intervenția ordonată de Donald Trump a fost bine primită de numeroși aleși republicani și democrați, dar mulți au cerut președintelui SUA să consulte Congresul și să clarifice strategia sa.


Perceput ca un izolaționist și ostil intervenționismului Americii în Orientul Mijlociu, Donald Trump a recunoscut miercuri că atacul chimic a avut "un enorm impct" asupra sa și că atitudinea lui "vizavi de Siria și Assad s-a schimbat în mod clar".


Indignarea internațională a luat amploare după imaginile cu copii în convulsie sub masca de oxigen sau cu persoane întinse pe străzi și cuprinse de spasme, cu spume la gură. Caracterul chimic al atacului părea să se precizeze, chiar dacă circumstanțele rămân controversate.


Turcia, țară unde numeroși răniți au fost evacuați, a menționat o expunere a victimelor la un "agent chimic". Medici și ONG-uri precum Medici fără frontiere au vorbit de asemenea de "agenți neurotoxici", în particular gaz sarin.


Acest gaz este inodor și invizibil. Chiar dacă nu este inhalat, simplul contact al acestuia cu pielea blochează transmiterea influxului nervos și antrenează moartea prin stop cardio-respirator.


Regimul sirian a fost acuzat că ar fi utilizat gaz sarin pe 21 august 2013 în atacul asupra unor localități aflate în mâinile rebelilor la periferia Damascului, care a făcut cel puțin 1.429 de morți, dintre care 426 de copii, potrivit SUA.


Dar șeful diplomației siriene, Walid Mouallem, a reafirmat că armata țării sale "nu a utilizat și nu va utiliza vreodată" arme chimice contra propriului popor, "nici măcar contra teroriștilor", exprimarea folosită de regim în privința rebelilor și jihadiștilor.


Potrivit acestuia, aviația a lovit marți "un depozit de muniții aparținând" jihadiștilor și "conținând substanțe chimice". O explicație deja avansată de armata rusă dar considerată "fantezistă" de experți militari.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5415 secunde