Firmele de consultanță percep un comision de 5-8% din valoarea proiectelor pentru accesarea fondurilor structurale

750
Pentru ca un fermier să acceseze fondurile structurale pentru agricultură, acesta trebuie să apeleze la serviciile unei firme de consultanță, specializată în elaborarea de proiecte.
Lista cu numele societăților de consultanță poate fi obținută de la oficiul județean al Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), din cadrul Direcției Agricole Constanța. Lista, însă este departe de a fi actualizată, iar mai mult de o treime din firmele recomandate nu mai există, numerele de telefon nefiind valabile. Mai mult, societa-tea comercială A&A Consult Expert S.R.L., recomandată de PNDR, nici nu are ca obiect de activitate consultanța, pentru cei ce doresc să acceseze fondurile structurale.
În momentul în care agricultorul reușește să contacteze o astfel de firmă, acesta parcurge mai multe etape până la întocmirea propriu-zisă a proiectului și anume infor-marea completă și detaliată cu pri-vire la fondurile structurale disponibile, stabilirea eligibilității, precum și negocierea și stabilirea comisionului și a cheltuielilor neeligibile.
Dacă firma de consultanță și beneficiarul se pun de acord, urmează elaborarea propriu-zisă a proiectului. În această etapă, fermierul depune la dosar actele asupra terenului sau imobilului ce vor beneficia de sprijinul financiar, actele și situația financiară a societății (în cazul în care fermierul a înființat una), declarația cu privire la veniturile realizate anul precedent sau declarația ce atestă faptul că nu a avut activitate, după caz, actele beneficiarului, certificatul de urbanism, documentele bancare și avizele de mediu, de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), de la Direcția Sanitar - Veterinară (DSV), certificatul fiscal și cazierul fiscal și juridic al beneficiarului, precum și graficul de rambursare a creditelor contractate, dacă acesta este îndatorat la o instituție financiară. "Este necesar ca societatea care beneficiază de fondurile structurale să aibă rezultate pozitive, pe anul precedent ca să devină eligibilă", a declarat Keuser Cosma, consultant. "Beneficiarul este cel ce obține avizele necesare, firma noastră de consultanță doar eliberează memoriile pentru a intra în posesia acestora", a precizat Sorin Dinu, reprezentant al unei societăți de consultanță din Constanța.
Problemele ce apar în această etapă țin în primul rând de eliberarea avizelor, de necorelări între diferite documente, precum și de probleme ce privesc partea de calcul economic și prognozarea, conform declarației celor doi consultanți.
"Elaborarea proiectului durează de la 30 până la 60 zile, din momentul semnării contractului de consultanță, în funcție de complexitatea acestuia. Dacă dosarul este ac-ceptat, beneficiarul trebuie să primească suma respectivă în maxim 90 zile, conform legii. Fondurile SAPARD se obțin într-un timp mai scurt, de obicei 30 - 45 de zile, în două tranșe"", a mai declarat Sorin Dinu.
Costul consultanței și proiectării depinde de valoarea proiectului. "Procentul comisionului este de 5%, pentru proiectele ce accesează fonduri de până la 200.000 de euro și ceva mai mare, de 7 - 8%, pentru proiecte cu valori mai mari. De asemenea, există și cheltuieli neeligibile, pe care le suportă beneficiarul", a explicat Keuser Cosma.
Implementarea, după primirea sumelor respective, trebuie explicată clar în proiect și poate dura maxim 2 ani. "Implementarea se face de obicei pe etape de activitate și trebuie respectată întocmai, pentru ca beneficiarul să nu aibă probleme ulterior. În cazul în care nu este respectată, acesta trebuie să prezinte PNDR-ului o notă explicativă privind motivele de întârziere", a concluzionat Keuser Cosma.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9943 secunde