România, atenționată:

Extragerea gazelor de șist ar fi produs cutremure în Marea Britanie și SUA

558
Un studiu publicat de Oklahoma Geological Survey a arătat că metoda fracturării hidraulice, folosită pentru extragerea gazelor de șist, ar fi fost, cel mai probabil, cauza unui șir de mici cutremure, produse în acest început de an în Oklahoma.

Cutremurele au avut loc la 18 ianuarie, iar magnitudinea a fost mică - 2,8 grade pe scara Richter.

Anunțul vine după ce Cuadrilla Resources, o companie care se ocupă cu exploatarea gazelor de șist în Marea Britanie, a admis că metoda folosită (fracturarea hidraulică) este "probabil" responsabilă pentru două cutremure, de 1,5 și 2,3 grade Richter, produse în Lancashire, Anglia, scrie The Economist.

Aceste anunțuri ar putea determinarea interzicerea metodei în mai multe state, mai ales în Europa, unde Franța a făcut deja acest pas. Specialiștii se tem că exploatarea gazelor de șist ar putea provoca seisme mai puternice decât acestea.

Pe lângă temerile legate de declanșarea cutremurelor, metode de fracturare hidraulică pentru extragerea gazelor de șist este contestată și pentru efectele pe care le-ar avea asupra pânzei freatice. Potrivit unor organizații de mediu, circa 596 de substanțe chimice sunt folosite în aditivii folosiți, alături de apă, la fracturarea stratului de rocă, în vederea eliberării gazului metan. Aceleași organizații susțin că unele dintre aceste substanțe sunt cancerigene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3743 secunde