DOI OSTATICI, DECAPITAȚI! "Este un act disperat"

182
DOI OSTATICI, DECAPITAȚI!

Articole recomandate

Grupul islamist filipinez Abu Sayyaf a decapitat doi marinari vietnamezi ținuți ostatici de opt luni în sudul arhipelagului, a anunțat armata miercuri într-un comunicat, informează AFP.


Militarii filipinezi au descoperit miercuri dimineață cadavrele celor doi ostatici în Insula Basilan, un bastion al acestei mișcări specializate în răpiri, a declarat căpitanul Jo-Ann Petinglay, o purtătoare de cuvânt a armatei.

"Este un act disperat al Abu Sayyaf, deoarece ei știu că nu obțin nimic din activitățile de răpire", a declarat ea pentru France Presse.

Abu Sayyaf este o ramificație extremistă a insurgenței separatiste musulmane care a făcut peste 120.000 de morți începând din anii 1970 în sudul acestui arhipelag cu o mare majoritate catolică.

Grupul a fost creat în anii 1990 cu ajutorul finanțărilor din partea unui membru al familiei liderului Al Qaida, Osama Ben Laden, dar s-a divizat de atunci în mai multe facțiuni, dintre care una continuă activitățile de răpire. O altă facțiune a jurat credință organizației Stat Islamic (SI) și unii dintre membrii săi s-au adăpostit de șase săptămâni în cartiere din Marawi, un oraș musulman în Insula Mindanao.

În ciuda unei campanii masive de bombardamente și tiruri de artilerie, precum și al sprijinului forțelor americane, armata filipineză, care trebuie să lupte pentru a recăpăta fiecare casă din oraș, nu a reușit încă să pună capăt acestei revolte care a făcut peste 460 de morți și 400.000 de persoane strămutate.

Cei doi vietnamezi au fost răpiți în noiembrie alături de alți patru compatrioți la bordul unui vas în largul Mindanao.

Unul dintre cei șase vietnamezi a fost salvat în iunie și ceilalți trei rămân în captivitate, potrivit căpitanului Petinglay.

Abu Sayyaf l-a decapitat în februarie pe septuagenarul german Jurgen Kantner, care a fost răpit de pe iahtul său în sudul arhipelagului. Grupul a decapitat doi ostatici canadieni în 2016.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.439 secunde