Comisia Europeană: Beneficiile globalizării trebuie să ajungă și la cetățeni

193
1
Comisia Europeană: Beneficiile globalizării trebuie să ajungă și la cetățeni - comisia-1494503111.jpg

Articole recomandate

Comisia Europeană a făcut apel, miercuri, la identificarea de noi soluții pentru a-i proteja pe cetățenii Uniunii Europene de efectele negative ale globalizării, subliniind, într-un document de "reflecție" asupra acestui fenomen, că, deși economia blocului comunitar în general a obținut importante beneficii de pe urma sa, câștigurile nu au fost distribuite în mod egal, relatează Reuters, consultată de Agerpres. 


"Globalizarea este bună pentru economia europeană în general, dar asta înseamnă prea puțin pentru cetățeni, dacă beneficiile nu sunt distribuite corect și într-un mod mai egal", a declarat, într-o conferință de presă, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans. "Europa trebuie să contribuie la rescrierea regulilor globale astfel încât comerțul liber să devină un comerț corect", a adăugat acesta. 


Deși comerțul global a dus la creșterea prosperității în UE, care are o cotă de 15% din exporturile globale, avantajele aduse de această creștere nu sunt răspândite în mod egal și se înregistrează închideri de fabrici, pierderi de locuri de muncă și presiuni asupra salariilor, ceea ce generează nemulțumiri sociale, se arată în document. 


Mai mult, UE trebuie să se asigure că standardele sale privind drepturile omului, condițiile de muncă, siguranța alimentară, sănătatea publică și protecția mediului nu le creează companiilor sale un dezavantaj competitiv. 


Documentul îndeamnă la un dialog în interiorul UE cu privire la cum pot fi reglementate inegalitățile, cum ar fi prin măsuri de consolidare a poziției cetățenilor în bloc prin educație, politici fiscale și investiții. Uniunea trebuie să găsească o soluție echilibrată, pentru a nu cădea în extremele protecționismului ori liberalizării complete, avertizează Comisia, în documentul care ar putea duce la lansarea unor propuneri legislative pe acest subiect, în cursul acestui an. 


UE a subliniat în mod repetat că protecționismul - spre care înclină președintele american Donald Trump - este contraproductiv, amintește Reuters. În același timp, în Franța, lidera de extremă dreapta Marine Le Pen a obținut 34% din voturi la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale cu o platformă anti-UE în care a promis, între altele, să-i apere pe oamenii muncii francezi de "globalizarea sălbatică". 


Comentează știrea

liviu burebista
12 mai 2017
Vive Marine Le Pen

"Gura pacatosului adevar graieste" Globalizarea nu este buna si daca UE tine intradevar la bunastarea cetatenilor ei; atunci primul pas pe care trebuie sa-l faca , este autodizolvarea acestei creatii diabolice, care se cheama Uniune Europeana. Dar pentru aceasta ar trebui sa existe mai multe Marine Le Pen si mai multe Brexit -uri. Oricum eu am convingerea ca aceasta facatura"UE" nu va avea zile multe. Doamne ajuta.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6001 secunde