În lipsa tomografului spitalului, din nou defect,

Centrul imagistic "Medimar" funcționează non-stop la Policlinica 1

5459

Articole de la același autor

Sprijin pentru pacienții care ajung la Urgența Spitalului Clinic Județean Constanța - la parterul Policlinicii 1 funcționează un centru medical unde bolnavii pot face investigații imagistice de top. Computerul tomograf care deservește cea mai mare unitate sanitară din județ este defect din nou, așa că pacienții care ajung la Urgență pot face investigațiile de care au nevoie la Centrul
de Diagnostic "Medimar Imagistic Services".

Deschiderea centrului a fost extrem de benefică pentru pacienții din spital care au neapărat nevoie de astfel de investigații, pentru că, în situații de criză, așa cum se întâmplă în prezent, nu mai sunt transportați până la alte centre mai ales că, uneori, transportul se făcea în condiții anevoioase, iar viața bolnavului era pusă în pericol.
"Pacienții sunt examinați imediat și sunt salvați, ceea ce este cel mai important lucru. Este benefic pentru pacienți, întrucât centrul funcționează în cadrul spitalului", explică dr. Mariana Bărdaș, medic primar radiodiagnostic, doctor în științe medicale, coordonatorul centrului.
De vineri, de când computerul tomograf care deservește spitalul s-a stricat, Centrul de Diagnostic Imagistic "Medimar" este deschis non-stop. Toate cazurile care ajung la Urgență sunt trimise către centrul imagistic, în baza contractului încheiat cu Spitalul Județean.
Pacienții fac investigații de înaltă performanță prin rezonanță magnetică și computer tomograf într-un centru modern, unde sunt oferite servicii de înaltă calitate. O atmosferă care nu seamănă deloc cu unitățile sanitare cu care suntem obișnuiți, o echipă de profesioniști cu experiență, aparatură de ultimă generație care permite diagnosticarea precisă, într-un timp foarte scurt – cam așa ar putea fi caracterizat noul centru imagistic.
"Pentru a lucra la cele mai înalte standarde, pentru a oferi servicii medicale atât pacienților cât și medicilor care au nevoie de un diagnostic imagistic au fost achiziționate cele mai moderne softuri ce permit investigații pentru toate specialitățile medicale", a explicat dr. Mariana Bărdaș.

Tomograf multislice
Investigațiile de la "Medimar" sunt realizate cu ajutorul unui computer tomograf BrightSpeed Select 16 Slice. "O diferență majoră între aparatele tomografice convenționale și cele multislice este că se ajunge să se investigheze secțiuni mai mici de un milimetru, iar doza de iradiere scade cu până la 68% datorită timpului de procesare a imaginii, mult mai scurt", a precizat dr. Mariana Bărdaș.
Pentru că scanarea se efectuează într-un timp scurt, confortul pacientului crește considerabil, mai ales în cazul în care este necesară blocarea respirației în inspirație sau expirație forțată, dând posibilitatea scanării organelor în mișcare.
Aparatul de rezonanță magnetică (RMN) din cadrul centrului, de 1,5 tesla, experimentează noi dimensiuni în viteza de achiziție și rezoluție, prin combinarea secvențelor rapide și ultrarapide cu antene de ultimă generație. În acest mod se obține reformarea și postprocesarea imaginilor în timp real, dar și navigarea în toate planurile în timpul achiziției datelor. Astfel se obțin imagini bi și tridimensionale. Spectrul aplicațiilor a fost extins de la oncologie, neurologie, neurochirurgie, pediatrie (pentru care există softuri speciale), ortopedie, cardiologie, interne, balneo-fizioterapie, ORL, screening neinvaziv al leziunilor situate la nivelul sânilor, chirurgie maxilo - facială, până la aplicațiile din sfera cercetării.

RMN la ofertă
De fapt, în cadrul centrului se pot face investigații imagistice pentru toate specialitățile medicale. De luna viitoare, pacientele care vor solicita RMN mamar vor primi gratuit RMN pentru pelvis, a anunțat dr. Bărdaș. Centrul are contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Medicul ne-a mărturisit că au existat situații în care bătrâni cu o situație materială precară aveau nevoie de astfel de investigații. "Erau cazuri sociale, care nu puteau să achite coplata. Le-am făcut investigațiile de care aveau nevoie și nu am luat absolut nimic, i-am ajutat", povestește dr. Bărdaș.
Pacienții care au nevoie de investigații imagistice pot face rezervări la numărul de telefon 0241.50.33.37 sau online la [email protected].

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9361 secunde