Boala diareică acută, pericolul verii

2207
Una dintre cele mai neplăcute afecțiuni ale verii este boala diareică acută. Afecțiunea se declanșează atunci când nu respectați regulile minime de igienă. Calea de pătrundere a bolii este digestivă, prin intermediul apei, produselor alimentare contaminate sau a mâinilor murdare.
Când numărul de scaune este mai mare de patru-șase pe zi trebuie să vă prezentați de urgență la medic.

Boala diareică acută este o boală infecțioasă care afectează tubul digestiv. De vină pentru producerea afecțiunii sunt virușii și bacteriile. Potrivit Gherghinei Rizea, medic primar în medicină de familie, "când afecțiunea este dată de bacterii, se manifestă prin scaune moi, cu sângerări și dizenterii". Afecțiunea se produce și atunci când apar tulburările de igienă și greșeli alimentare, mai ales în cazul copiilor, când părinții hrănesc micuții cu alimente nepermise pentru vârsta lor. Afecțiunea este însoțită de unul sau mai multe simptome: grețuri, vărsături, dureri abdominale, febră sau frisoane și apare, cel mai adesea, vara și toamna.

Fructele și legumele nespălate declanșează afecțiunea
Când numărul de scaune este mai mare de patru-șase pe zi trebuie să vă prezentați de urgență la medic.
Boala diareică acută se caracterizează prin număr mare de scaune, vărsături și deshidratare rapidă - pacientul pierde apa din organism și sărurile minerale. Specialistul recomandă celor care suferă de boala diareică acută să bea foarte multă apă, doi-trei litri pe zi. "Ceaiurile nu sunt foarte indicate pentru că sărurile minerale dispar prin fierbere", ne spune Gherghina Rizea. În apa pe care o consumați puteți să adăugați săruri de rehidratare, care se pot procura din farmacii.
La copii, părinții trebuie să aibă grijă la alimentație și să le dea foarte multe lichide.
Alimentele cu risc mare de contaminare sunt prăjiturile cu cremă, înghețata sau maioneza. De asemenea, pericolul apare atunci când consumați fructe și legume nespălate sau când beți apă din locuri nesigure, dar și când înghițiți apă din mare, din bazinele de înot sau lacuri.

Regim alimentar
În cazul bolii diareice acute este important să țineți regim alimentar. În prima zi în care apar simptomele bolii consumați doar lichide, eventual puțină pâine prăjită. În cea de-a doua zi puteți mânca supă de zarzavaturi, strecurată, carne de pui fiartă sau prăjită la grătar, brânză de vaci proaspătă sau orez fiert. Evitați fructele și zarzavaturile, precum și cartofii pentru că acestea fermentează în organism. Sunt permise doar merele rase, precum și bananele, însă numai din a doua sau a treia zi. Regimul alimentar se ține încă trei zile după dispariția scaunelor diareice.
Formele severe necesită internarea obligatorie pentru rehidratarea organismului. Internarea este obligatorie când au loc 10-15 scaune diareice, când în scaun e prezent sânge sau mucus.
Nu luați medicamente decât după ce ați consultat medicul.
Specialistul ne spune că medicamentația, în cazul unei forme ușoare de boală, constă în antiemetice, antialgice și anbiotice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7346 secunde