Berlinul aprobă desfășurarea de rachete Patriot la frontiera turco-siriană

613
Berlinul aprobă desfășurarea de rachete Patriot la frontiera turco-siriană - rachete-1354797059.jpg
Guvernul de la Berlin a aprobat, ieri, un proiect de mandat pentru Parlament referitor la desfășurarea unor baterii de rachete sol-aer Patriot ale armatei germane în Turcia, la granița cu Siria, proiect ce prevede și trimiterea în acest cadru a maximum 400 de militari, relatează AFP și AP. 


"NATO a decis să întărească apărarea aeriană integrată a Alianței cu staționarea unei baterii de rachete Patriot. În acest cadru, până la 400 de soldați - bărbați și femei - ai Bundeswehr-ului (n.r. - armata germană) vor putea fi desfășurați", a anunțat Ministrul german al Apărării, într-un comunicat. 

Consiliul german de miniștri a avut o reuniune excepțională pentru a valida acest proiect de mandat, valabil până la 31 ianuarie 2014, și care trebuie să fie supus spre aprobare Bundestag-ului - camera inferioară a Parlamentului federal german.

În Germania, armata este sub controlul Parlamentului, care trebuie să se pronunțe în legătură cu toate angajamentele Berlinului în străinătate. În acest caz, guvernul german speră că proiectul va primi "undă verde" între 12 și 14 decembrie, precizează comunicatul.

Surse militare ale NATO afirmau, marți, că între 300 și 400 de militari ar putea fi desfășurați în Turcia în scopul de a asigura funcționarea unui număr de patru-șase baterii care ar putea fi desfășurate la Malatya, Diyarbakir și Sanliurfa.

Rachetele Patriot sunt capabile în câteva secunde să distrugă în zbor eventuale rachete provenite din Siria vecină. Dar ele "nu pot servi în niciun caz la instaurarea sau supravegherea unei zone de excludere aeriană deasupra teritoriului sirian sau pentru alte acțiuni de tip ofensiv", a subliniat Ministerul german al Apărării.

v v v

Turcia estimează la aproximativ 700 numărul diverselor tipuri de rachete sol-aer de care dispune regimul președintelui sirian Bashar al-Assad și cunoaște cu precizie locurile unde se află, a declarat ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, pentru un cotidian guvernamental, Sabah.

Davutoglu a declarat că membri ai comunității internaționale și-au exprimat temerea față de posibilitatea unei operațiuni punitive a regimului sirian împotriva unor țări care au reclamat plecarea sa de la putere, ca Turcia, în cazul în care acesta simte apropierea sfârșitului.

Turcia a repetat în mai multe rânduri că mobilizarea de rachete de tip Patriot este o măsură strict defensivă și că aceste rachete nu vor fi în niciun caz utilizate cu scopul instalării unei zone de excludere aeriană în spațiul aerian al Siriei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9251 secunde