Americanii din Guam au primit instrucțiuni în caz de atac nuclear din partea Coreei de Nord

147

Articole recomandate

Autoritățile din insula americană Guam din vestul Pacificului au publicat instrucțiuni pentru localnici, în cazul unui atac nuclear, informează Reuters, citată de Agerpres.


'Nu priviți lumina sau sfera incandescentă - vă pot orbi. Adăpostiți-vă după orice v-ar putea proteja. Dezbrăcați-vă pentru a evita răspândirea materialului radioactiv. Prin îndepărtare stratului exterior de îmbrăcăminte se poate îndepărta până la 90% din materialul radioactiv', se arată în instrucțiunile pentru cei surprinși de o explozie atomică într-un spațiu deschis.

Trebuie evitată frecarea sau scărpinarea pielii. Se va folosi săpun sau șampon, dar nu se vor aplica produse de îngrijire a părului, care fixează materialul radioactiv.

'Adăposturile împotriva căderilor radioactive nu trebuie să fie construite special pentru protecția împotriva căderilor radioactive. Pot fi orice spațiu protejat, dacă pereții și acoperișul au densitate suficient de mare (de ex. beton) pentru a absorbi radiația produsă de particulele din căderi', mai explică fișa informativă.

Documentul sugerează populației și pregătirea unor planuri de urgență și a unor truse de primă necesitate.

Se recomandă identificarea structurilor din beton din apropierea locuinței, a locului de muncă sau a școlii, pentru a le utiliza ca adăposturi.

Există și instrucțiuni specifice pentru părinții elevilor: 'Rămâneți unde vă aflați, chiar dacă nu sunteți împreună cu familia. Urmăriți știrile. Nu sunați la școală. Aveți răbdare. Așteptați instrucțiuni pentru a vă lua copilul'.

Informațiile din fișă au fost luate de pe site-ul de internet al Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, a explicat presei o purtătoare de cuvânt a serviciului de securitate internă al insulei Guam, unde se află și o bază de submarine, o bază aeriană și un grup al pazei de coastă americane.

În ultimele zile, președintele Statelor Unite, Donald Trump, și autoritățile de la Phenian au escaladat retorica amenințărilor.

Coreea de Nord nu a amenințat însă explicit cu un atac nuclear.

Joi, agenția nord-coreeană de presă KCNA a afirmat că armata Coreei de Nord va definitiva până la jumătatea lui august planurile pentru lansarea a patru rachete cu rază medie de acțiune, pe deasupra Japoniei, până în apropiere de Guam, unde trăiesc aproximativ 163.000 de oameni.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1414 secunde