Alegeri parlamentare în Albania, un scrutin crucial pentru speranțele de aderare la UE

76
Alegeri parlamentare în Albania, un scrutin crucial pentru speranțele de aderare la UE - steag23-1498396622.jpg

Articole recomandate

Albanezii votează duminică în cadrul unui scrutin legislativ crucial pentru speranțele în privința începerii cât mai rapide a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, relatează Agerpres.ro.



Partidul socialist al premierului Edi Rama, la putere din 2013, pare favorit în fața Partidului Democrat (de centru-dreapta) condus de Lulzim Basha.

După căderea comunismului, alegerile din Albania au fost cu regularitate marcate de violențe, contestări, insulte și fraude. Pentru prima dată, campania electorală a părut însă liniștită.

Potrivit prim-ministrului, cele două tabere "vor cere împreună, după alegeri, deschiderea negocierilor cu UE", Albania primind în 2014 statutul de țară candidată.

"Un lucru este sigur: tratamentul cancerului a cărui victimă este Albania a început deja", a declarat în această săptămână Edi Rama, 52 de ani. 



El a făcut astfel aluzie la reforma unui sistem judiciar profund corupt, care a fost cerută de Uniunea Europeană și care a fost votată în cele din urmă de cele două mari partide albaneze după mai multe amânări. Însă drumul este unul lung: Comisia Europeană a tras atenția în ultimul său raport că fenomenul corupției continuă să fie dominant.

După ce le-a respins mereu, Rama a refuzat să mai răspundă acuzațiilor rivalului său Lulzim Basha (43 de ani), care îi reproșează, fără dovezi, presupuse legături cu crima organizată și că a transformat țara într-un 'depozit de droguri'. Canabisul rămâne un flagel în Albania și invadează Europa.

După ce, la presiunea occidentală, a renunțat luna trecută la ideea de a boicota scrutinul, reprezentantul dreptei a redus ușor violența discursului acuzator la adresa rivalului său.

El a insistat pe proiectul său, Noua Republică, și pe "un program centrat pe economie (...), pe scăderea impozitelor, pe burse pentru tineri și pe subvenții pentru agricultori", care, din cauza sărăciei, ajung deseori să cultive canabis. 



Analiștii nu exclud 'o mare coaliție' între cele două tabere, care se disting în primul rând prin rivalități personale reciproce.

Scrutinul, în urma căruia vor fi aleși 140 de deputați pentru un mandat de patru ani, este monitorizat de 3.000 de observatori, dintre care 300 străini.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9496 secunde