Agențiile imobiliare supraviețuiesc din fostele investiții

659
Situația pieței imobiliare nu s-a schimbat și continuă să fie critică și odată cu apropierea primăverii. Așa-zisa relaxare a creditării nu pare să fi avut nici un efect asupra deblocării pieței.

Din ce în ce mai multe agenții imobiliare își închid porțile, pe fondul crizei economico-financiare. "Deja numărul de agenții imobiliare s-a redus în ultimele luni. Falimentele vor continua și în perioada următoare. Probabil, la sfârșitul acestui an vor mai exista doar jumătate dintre acestea", a declarat pentru ziarul "Cuget Liber" directorul agenției imobiliare "Avantaj Sută la Sută", Ilie Ghiță.
"În momentul de față, agențiile care mai supraviețuiesc trăiesc din fostele investiții ale patronilor, din ce au strâns înainte sau din alte afaceri. Patronii au investiții în terenuri sau închirieri și sunt nevoiți să vândă pentru a menține activitatea agențiilor", a completat directorul agenției.
Agențiile imobiliare mari au întotdeauna de câștigat într-o perioadă de criză, datorită tranzacțiilor cu valori mari. Pe fondul agențiilor mici care vor falimenta, acestea își vor spori cota de piață.
Vânzările de apartamente rămân complet înghețate. Foarte rar ce se mai ivește vreo tranzacție. "Am ajuns să trăim aproape exclusiv din chirii. Doar terenurile agricole se mai vând, în această perioadă, însă și acestea foarte greu, din cauza numărului mare de moștenitori și implicit parcelări, dar și a dorinței de a scoate cât mai repede profit", a explicat Ilie Ghiță.
Pentru investitori, această perioadă rămâne de așteptare, de tatonare. Majoritatea consideră că prețurile vor mai scădea și nu sunt dispuși să investească sume importante de bani.
"Cât privește chiria pe piața locală, aceasta n-a scăzut în mod real. Sigur a scăzut ca număr de euro, însă a crescut ca nivel al cheltuielilor în lei. Astfel, în vara anului trecut, chiria la un apartament de două camere era de 250 de euro, cu tot cu întreținerea plăteai aproximativ 900 de lei. Acum la o chirie de 200 de euro, plătești practic 1.000 de lei, incluzând aici și întreținerea", a mai declarat agentul imobiliar.
În acest context, dezvoltatorii încearcă să joace rolul băncilor pentru a încerca să-și scoată investiția. "Practic, dezvoltatorii fac ceea ce făceau băncile înainte și încearcă să vândă în rate imobilele construite. Acum, aceștia cer un avans de cel puțin 25% și în rest rate fără intervenții bancare. Astfel, investitorii au posibilitatea de a continua să-și plătească creditul bancar", a afirmat Ilie Ghiță.
Directorul nu înțelege însă de ce băncile nu fac nimic pentru a remedia această situație. Banca pierde clienții în favoarea dezvoltatorilor, în acest fel. Pentru a-și menține rentabilitatea, trebuie să reînceapă procesul de creditare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9977 secunde