45 de zile pentru calcularea unei pensii

1484
În sistemul public, există cinci tipuri de categorii de pensii: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.
Conform legii, un dosar de pensie trebuie finalizat în câteva zile, dar dacă, după 45 de zile de la depunerea documentelor, nu a fost stabilit cuantumul pensiei, puteți să faceți plângere.

"Pensia pentru limita de vârstă se acordă persoanelor care îndeplinesc condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public", ne-a explicat Gabriela Voicu, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța (CJP).
Vârsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Potrivit Gabrielei Voicu, "Atingerea vârstei standard de pensionare se va realiza în termen de 13 ani de la data intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000, prin creșterea vârstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei și de la 62 de ani pentru bărbați".
Pentru a beneficia de pensie pentru limita de vârstă, atât bărbații, cât și femeile trebuie să fi înregistrat venituri pe cartea de muncă cel puțin 15 ani. "Stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei și 35 de ani pentru bărbați", a completat purtătorul de cuvânt al CJP Constanța.
Asigurații care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru obținerea unei pensii pentru limita de vârstă își pot continua activitatea, însă numai cu acordul angajatorului.

Acte necesare pentru înscrierea la pensia de limită de vârstă
Dosarul pentru înscrierea la pensia de limită de vârstă trebuie să cuprindă cererea pentru înscrierea la pensie pentru limita de vârstă, carnetul de muncă - original și copie, carnetul de asigurări sociale - original și copie, alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizate în alte sectoare de activitate, livretul militar - original și copie, diploma de studii, adeverință sau foaie matricolă - original și copie, din care să rezulte durata normală și perioada anilor de studii absolviți la zi.
Pentru persoanele care au urmat cursurile unor instituții de învățământ universitar în străinătate este necesară dovada recunoașterii acestora de către statul român.
De la dosar nu trebuie să lipsească adeverința privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, procura specială pentru mandatar, unde este cazul, adeverință din care să rezulte data încetării calității de asigurat, certificatele de naștere ale copiilor în original și copie. Acolo unde este cazul, trebuie să puneți la dosar acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-Lege nr. 118/1990, Legii nr. 42/1990 sau orice alt act necesar stabilirii dreptului de pensie. Actele normative stabilesc drepturile persoanelor persecutate politic și a veteranilor de război.
După ce ați întocmit dosarul, faceți o cerere de pensionare și depuneți-le la CJP Constanța.

Puteți solicita pensie anticipată parțială
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se iau în calcul perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de urmaș, a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar sau a satisfăcut stagiul militar.
"Asigurații care au depășit stagiul complet de cotizare cu cel puțin 10 ani pot solicita pensie anticipată cu cel mult cinci ani înaintea vârstelor standard de pensionare", a adăugat Gabriela Voicu.
Cei care au lucrat 30, respectiv 35 de ani sau au depășit cu până la 10 ani perioada de muncă pot solicita pensie anticipată parțială cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu cel mult cinci ani.
Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, prin diminuarea lui în raport cu stagiul de cotizare realizat și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7283 secunde