Vești despre salariile din educație. Profesorii sunt momiți cu măriri, sindicatul amenință cu proteste

1230
8
Vești despre salariile din educație. Profesorii sunt momiți cu măriri, sindicatul amenință cu proteste - vestisalarii-1442597913.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a declarat, vineri, că salariile cadrelor didactice vor crește de la 1 decembrie cu peste 10% doar dacă vor exista resurse.

Fix cu o lună în urmă, liderii sindicatelor din învățământ avertizau membrii Guvernului că majorările salariale acordate în ultima perioadă unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stării de nemulțumire în rândul angajaților din învățământ, care poate conduce la posibile acțiuni de protest cu ocazia începerii noului an școlar. Dar dacă tot a trecut și 15 septembrie și profesorii încă tac, atunci nici Guvernul nu s-a arătat… impresionat.

Vineri, prof. Mitică Iosif, liderul sindicatului din învățământul constănțean, declara pentru "Cuget Liber" că a participat la negocierile de săptămâna aceasta, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ministrul Muncii, Rovana Plumb și fostul lider din învățământ Liviu Pop. "Domnul Cîmpeanu a venit mai târziu și a plecat mai devreme și după negocierile care propuneau măriri de salarii de la 1 decembrie, în timp ce noi solicitam de la 1 octombrie, am căzut de acord la 15% de la 1 noiembrie. Ni s-a explicat că după o analiză a intrărilor la buget pe primele nouă luni, în jur de 14-15 octombrie vom afla rezultatele. Întotdeauna când se ajunge la învățământ se golește sacul. A fost incorect să o ia înainte cu salariile din sănătate și ale Parlamentului și Guvernului. Declară sănătatea și educația prioritate națională, dar pe noi ne lasă de izbeliște", a mai declarat același lider. Întrebat ce se va întâmpla dacă nici de această dată nu vor respecta promisiunea, prof. Iosif a afirmat: "Cu siguranță, vom avea acțiuni de protest, dar este prea devreme să spun clar ce vom face", a conchis liderul.

În acest moment, salariul minim brut pe țară este de 1.050 lei, în timp ce salariul unui învățător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) și al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar după majorarea de 5 % de la data de 1 septembrie 2015 prevăzută în OUG Nr.83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut pentru învățătorul debutant și la 1.189 de lei brut pentru profesorul debu-tant.

Conform deciziei Guvernului României, începând cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei. "În aceste condiții, este imperios necesar ca Executivul să găsească soluții de majorare suplimentară, față de cea prevăzută de lege, a salariilor în învățământ cu cel puțin 15%, înainte de această dată, astfel încât un cadru didactic să nu aibă aceeași salarizare cu cea a unui muncitor necalificat. Astfel, un învățător debutant ar ajunge la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu puțin peste salariul minim brut pe economie", declara recent un alt lider național din învățământ.

Cum de la vorbe la fapte, în cazul profesorilor se găsesc mereu… scuze, așteptăm cu interes ce variante au sindicatele. "Cred că domnii miniștri au înțeles foarte bine mesajul nostru și am convingerea că se va găsi o soluție astfel încât să nu fie nevoie să ieșim în stradă", a mai subliniat și președintele FSLI, Simion Hancescu.

Comentează știrea

profesorii,
19 septembrie 2015
foarte usor de momit

Aceasta categorie sociala - cadrele didactice- sunt cel mai usor de momit si cel mai greu de scos in strada ptr. a-si cere drepturile! Asta ptr ca stau prea mult pe ganduri, iau in cosiderare diferite aspecte, cum ar fi "dar ce vor zice parintii daca nu facem orele, ce vom face cu copiii daca nu se face scoala in timpul grevei", etc., etc.! Asa, nu ne vom castiga niciodata drepturile. Uitativa la cei de la ROMATSA, la medici, si la altii. Noi, profesorii,ca grup social suntem destul de slabi!

corectura
19 septembrie 2015
'uitati-va'

graba strica treaba...

educatia, prioritate nationala
19 septembrie 2015
pentru cine?

Vin ministrii, pleaca ministrii, noi cu drag promitem. Promitem cate-n luna si-n stele, ca nu ne doare gura. Proteste? Nu acum , ca avem treaba. Poate la anu'

prof
19 septembrie 2015
amendament

In esenta, aveti dreptate, dar as spune ca nu suntem slabi, ci suntem mai degraba dezorganizati si greu de urnit!

Răspuns la: foarte usor de momit
Adăugat de : profesorii,, 19 septembrie 2015
Aceasta categorie sociala - cadrele didactice- sunt cel mai usor de momit si cel mai greu de scos in strada ptr. a-si cere drepturile! Asta ptr ca...
Cosmin
19 septembrie 2015
Selectam dezvoltatori pentru piata globala.

-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. -Proiectul este lansat de curand si are mari perspective. -NU este necesara niciun fel de experienta! -Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. -Lucrati intr-un mediu placut, proactiv. -Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. -Oferim sanse reale de avansare in cariera! -Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. -Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. -Programul de lucru este flexibil. -Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. -Sunt suficiente studiile medii. -Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

salarii, salarii, intelegem...
19 septembrie 2015
dar pe stan cand o dau astia jos?

Jos scorpia de la cârma scolii Dan Barbilian! Gata cu rautatile, manipularea si hartuirea!

Un sceptic incurabil
20 septembrie 2015
Nu asteptati schimbarea!

Haideti sa nu ne mai invartim in jurul cozii! Stim prea bine ca lucrurile vor ramane neschimbate atata timp cat numirile in scoli si inspectorate vor fi POLITICE! Sa nu ne imbatam cu apa rece crezand ca daca pica primul ministru se intampla ceva. Pana nu dispare CU TOTUL mafia pesedista din toate structurile, incepand cu ministerul, lucrurile vor continua sa mearga la fel de stramb. Sindicatele? Ce pot face ele? Pot cere salarii marite, asta da! Dar sustinere impotriva abuzurilor din scoli nu vom gasi niciodata la sindicate, ptr ca nu se vor implica. Nu au cum! Mi-e foarte greu sa le mai spun elevilor mei sa fie onesti, cinstiti, sa spuna adevarul, sa invete, sa pretuiasca adevarul si onoarea. De ce? Pentru ca mi-e teama ca in felul asta nu-i voi pregati pentru viata, caci societatea noastra nu apreciaza aceste calitati, ba dimpotriva! Ce sa fac? Am devenit un sceptic incurabil!

Răspuns la: dar pe stan cand o dau astia jos?
Adăugat de : salarii, salarii, intelegem..., 19 septembrie 2015
Jos scorpia de la cârma scolii Dan Barbilian! Gata cu rautatile, manipularea si hartuirea!
ptr scepticul incurabil
20 septembrie 2015
Cata dreptate aveti!

Ati sintetizat cat se poate de bine starea de fapt din sistemul de invatamant. In 90% din cazuri, ma refer la scoli si structurile de conducere din inspectorate, chiar asa stau lucrurile! Pai, daca spui adevarul si vii si cu probe, ai de pierdut! Daca minti si tragi sforile, ai de castigat! Daca esti corect si iti faci treaba, ai de pierdut! Daca manipulezi,minti si dai in cap subordonatilor, ai de castigat! Cam asa vad eu lucrurile!

Răspuns la: Nu asteptati schimbarea!
Adăugat de : Un sceptic incurabil, 20 septembrie 2015
Haideti sa nu ne mai invartim in jurul cozii! Stim prea bine ca lucrurile vor ramane neschimbate atata timp cat numirile in scoli si inspectorate vor...

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 12 Septembrie 2015
Stire din Social : Un nou SPOR LA SALARIU!
Pagina a fost generata in 2.2964 secunde