Să nu ne mire procentul uriaș de analfabeți!

Prea mulți adolescenți drogați și prea puțină lectură

673
3
Prea mulți adolescenți drogați și prea puțină lectură - anticariat8-1505229333.jpg

Articole de la același autor

Interesul pentru lectură al tinerilor din ziua de astăzi este, din nefericire, tot mai scăzut, iar acest lucru se reflectă și în rezultatele pe care aceștia le obțin la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. De ce nu mai citesc tinerii? Este o chestiune care ridică semne de întrebare atât în rândul cadrelor didactice, cât și în rândul părinților, care nu mai știu cum să

își îndemne odraslele să citească mai mult și să se documenteze. De cele mai multe ori, ei nu reușesc acest lucru, interesul

pentru studiu al elevilor fiind tot mai scăzut de la un an la altul.

Acest fenomen al crizei de lectură devine din ce în ce mai pregnant în societatea în care trăim, mai ales că internetul s-a transformat, în ultimii ani, în principala sursă de informație. Chiar dacă la școală li se cer numeroase referate, tinerii preferă să dea un simplu click și cu un efort intelectual minim, află de pe internet absolut tot ceea ce îi interesează.

"De ce să merg la bibliotecă sau să cumpăr o carte, când pot descărca o lucrare gata făcută de pe referate.com?", ne-a declarat Elena C., elevă în clasa a VIII-a.

"De ce să cumpăr o carte, când pot citi rapid rezumatul acesteia pe internet? Așa, în maxim jumătate de oră, am rezolvat problema. Nu mai trebuie să-mi bat capul să caut cartea sau să stau ore-n șir s-o citesc", este de părere și Alex P., boboc în clasa a IX-a.

Deci, concluzia este una singură: pe elevi nu îi mai preocupă cititul!

Varianta anticariat

Lucrurile se complică atunci când de la școală li se cere lecturarea unei cărți vechi și au la catedră un profesor exigent, care sancționează aspru reproducerile unor lucrări luate de pe internet. Atunci, ei trebuie să citească neapărat lucrarea respectivă, dacă vor să promoveze materia acestuia.

În astfel de situații, în afară de sala de lectură a Bibliotecii Județene "Ioan N. Roman", mai au o altă alternativă: anticariatele.

Deși puține la număr, în județul Constanța mai există încă, la acest moment, câteva anticariate, care ar putea oferi material de lectură nu numai școlarilor, ci și adulților. Spre exemplu, la anticariatul din centrului orașului, persoana care se ocupă de el este foarte dezamăgită. Bărbatul, care a preferat să nu-și decline identitatea ne-a declarat că, în general, cei care se arată interesați de cărțile expuse sunt mai mult persoanele în vârstă.

"Nu se mai caută nimic și mă gândesc chiar să îl închid curând, pentru că este pierdere de timp, efectiv. Deși cărțile le vând cu doar cinci lei, sunt zile în care nimeni nu ia nimic. Oricum, cei mai dornici de citit sunt vârstnicii. Foarte rar vezi un om mai tânăr care să vrea să își completeze biblioteca de acasă. Mai mult decât atât, tinerii vor cărți de actualitate, dar cele mai bine elaborate, care conțin și un aparat critic, sunt total ignorate. De ce să citească? De foarte multe ori, pe gangul din vecinătatea tarabei mele cu cărți văd adolescenți drogați, care sigur nu deschid o carte prea des", a declarat, pentru "Cuget Liber", proprietarul anticariatului.

Excepția care întărește regula

Desigur, există și persoane însetate de cultură, de lectură.

"Pentru mine, anticariatele au devenit de multă vreme unul dintre locurile preferate. De aici, plec deseori cu romane prețioase și nereeditate, din păcate, până azi. În ceea ce privește prețul, până și un pachet de țigări costă mai mult decât o carte", a precizat Cristian Ș., în vârstă de 71 de ani.

Comentează știrea

Petru
13 septembrie 2017
Tineretul are exemplele de urmat

Oamenii cu carte nu mai sunt pretuiti,ba chiar sunt ridiculizati de actualul sistem de valori autoimpus Romaniei. Fie ca e vorbe de muzica,alte forme de arta sau ocupatii,se face apologia imposturii ca fiind exemplul de urmat. Firesc,tinerii au modelele si atunci de ce sa se zbata pentru educatie,cand vad ca a fi marlan dar tupeist poti ajunge si presedinte de tara,nu doar lider de companie sau ,,controversat om de afaceri'',bogat si bou in general,dar cu viata de lux.

BlackBerry
13 septembrie 2017
foarte bine

Asa va trebuie...scoaste ti din scoli religia si alte materii de valoare??O sa vede ti in cel Mai scurt timp cum va ajunge Romania.

Gigi
14 septembrie 2017
Da !

Macar , dracului , astia , reclamatii , sa nu mai voteze cu PSD-ALDE-PNL-PMP ! Sau , sa stea , lemn-tanase , acasa , drogati , alcoolizati , eutanasiati !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3494 secunde