În acest week-end, la Capidava, trăiește ca un dac!

406
1
În acest week-end, la Capidava, trăiește ca un dac! - cetateacapidava-1377873945.jpg

Articole de la același autor

În premieră în România, DANAIS propune constănțenilor iubitori de istorie un eveniment unic, o tabără în care timp de trei zile se vor simți precum dacii care trăiesc, muncesc, luptă, descoperă și se bucură.

Într-un cadru de legendă, lângă o cetate în care s-a scris istorie, la Capidava, în perioada 30 august - 1 septembrie, cei ce aleg oferta DANAIS vor trăi ca adevărați daci.

"După Festivalul Antic Tomis, la care am fost onorați să participăm, noi, cei de la Danais, oferim publicului larg posibilitatea de a trăi ca un dac trei zile. Cei care vin la această tabără nu sunt specta-torii, mai mult sau mai puțin implicați în acțiune, ai unui eveniment pe cinste cum a fost festivalul, sunt chiar ei actorii propriei aventuri pe malul Dunării. Este punctul culmi-nant al unei veri care încheie o activitate de 10 luni de zile, în care am adus peste 1300 de oameni la Capidava, oferindu-le aventură, istorie, tradiție, un colț de natură su-perbă, experiențe unice", a declarat Octavian Manu, manager Danais.

Capidava, "cetatea de la cotitură" în limba geților, este una dintre cele mai vechi fortificații geto-dacice de pe cursul Dunării. Cetatea a fost construită chiar la cotul Dunării, loc care permitea comuni-cația între dacii din Dobrogea și cei din Câmpia Munteană. Satul modern Capidava este amplasat pe o așezare getică de tip La Tène din secolele V-II î.Hr. De asemenea, la patru km sud de Capidava, pe platoul aflat la sud de Valea Zavalului se găsesc puternice urme geto-dacice datând din a doua epocă a fierului. Vasile Pârvan identifică Capidava drept reședință a regelui get Dapyx, conducător al unui trib sau uniuni de triburi getice situate în părțile centrale ale Dobrogei, având ca areal probabil zona localităților Capidava, Carsium, și Ulmetum. Dio Cassius (Istorii Romane, LI, 26, 1-3) îl amintește pe Dapyx în legătură cu campaniile lui M. Licinus Crassus la Dunărea de Jos, îi dă titlul de rege și situează stăpânirea acestuia undeva în partea centrală a Scythiei Minor. Intrând în conflict cu alt rege get, Rholes, client al Romei, este înfrânt în câmp deschis de trupele romane și de cetele gete ale lui Rholes. Dapyx se refugiază în cetatea sa, însă aceasta este cucerită cu ajutorul unui trădător grec și regele se sinucide. Romanii au apreciat avantajele strategice oferite de această poziție de pe cursul apei și au transformat-o într-o veritabilă fortăreață.

Așadar, constănțenii care vor răspunde invitației DANAIS se vor întoarce în timp, vor îmbrăca costumul dacilor, vor învăța să folosească sica, falxul, lancea, arcul și se vor antrena în luptă! Mai mult, vor învăța să folosească lutul pentru a obține vase din ceramică și să făurească propria armă din fier sau lemn. Cuptorul de pâine și ceaunul sunt pregătite pentru a găti bucate tradiționale.

Finalul invitației sună extrem de îmbietor: "Petrece trei zile pe malul Dunării, în Tabăra Danais și pe insula Inelul de Piatră, folosește barca și pescuiește. Iar seara, în jurul focului de tabără, descoperi istoria dacilor. Hai la aventura ta în timp!".

Mai multe informații se găsesc pe site-ul oficial la DANAIS.

Comentează știrea

hohoho
1 septembrie 2013
ati uitat

ca nu aveau sapun, sampon si pasta de dinti! (nu doar ei ci toti din epoca...) Nici deodorant. Iar capusele si plosnitele isi faceau de cap... De ce credeti ca ardeau locuintele anual?

Articole pe aceeași temă

Vineri, 22 Februarie 2013
Stire din Cultură-Educație : Dragobete după fete, la Capidava
Pagina a fost generata in 0.6011 secunde