Avocatul Poporului:

Mașinile Poliției Rutiere dotate cu camere video sunt ilegale!

3969
3
Mașinile Poliției Rutiere dotate cu camere video sunt ilegale! - masinipolitiarutiera-1325605000.jpg
Anchetele pe care Avocatul Poporului le va face în 2012 vor fi mult mai multe și marea majoritate dintre ele va porni de la autosesizări! Așa a "amenințat" noul Avocat al Poporului - prof. univ. dr. Gheorghe Iancu, prezent la Constanța pentru a-și face cunoscute planurile în ceea ce privește instituția pe care o conduce.

"Se va acorda aceeași atenție petițiilor primite din partea cetățenilor, dar o atenție mai mare autosesizărilor, anchetelor proprii, controalelor prealabile, rapoartelor speciale, recomandărilor, sesizărilor și punctelor de vedere adresate Curții Constituționale, acțiunilor în contencios administrativ și interesul legii formulate la Înalta Curte de Casație și Justiție", a declarat Gheorghe Iancu.

Acesta spune că întreaga activitate a instituției pe care o conduce se va ghida după un singur principiu: "Avocatul Poporului - către popor". Ținând cont că cetățenii nu trebuie să plătească vreun onorariu ori taxă de timbru către instituția respectivă, numărul sesizărilor este relativ mare, aproximativ 10.000, urmând ca în viitor numărul acestora să crească, preconizează Iancu, mai ales că se va marja pe autosesizări din presa scrisă ori TV.

Unul dintre cazurile în care Avocatul Poporului s-a autosesizat, în luna decembrie 2011, la Constanța, a fost cel de la Mangalia, unde populația a fost lăsată fără căldură în miezul iernii.

"La Mangalia, primarul (n.r. - Claudiu Tusac) a făcut o greșeală enormă!", a declarat Gheorghe Iancu, spunând că acesta a fost vinovat de ce s-a întâmplat, lipsa de management ducând la întreruperea furnizării căldurii.

Cel de-al doilea caz de autosesizare a fost cel în care adminis-tratorul unui local din centrul Constanței a fost încătușat de polițiștii locali, pentru că și-a arătat nemulțumirea vizavi de faptul că aceștia au pus "caracatița" la una dintre mașinile de marfă.

"Și în acest caz, primarul este de vină de modul în care sunt așezate indicatoarele! Este atât de evident că aici avem de-a face cu o discriminare", spune Gheorghe Iancu, pentru că, a completat acesta, nu este corect ca socie-tățile comerciale din apropiere să aibă voie să-și parcheze mașinile de marfă, pe când cei de la firma amendată nu.

Avocatul Poporului a susținut și că mașinile Poliției Rutiere Române dotate cu camere de luat vederi care au început, de puțină vreme, să ruleze pe șoselele din țară comit o ilegalitate! "Vom lua poziție și vom face sesizări cu privire la măsurile ilegale și neconstituționale în cazul camerelor de pe cele zece mașini de Poliție Rutiere", a declarat Gheorghe Iancu, specificând faptul că prin această acțiune, Poliția Rutieră încalcă dreptul la imagine al cetățenilor filmați cu respectivele aparate.

Comentează știrea

Georgescu George
3 ianuarie 2012
Camere pe masinile de politie

Avocatul poporului greseste. Camerele sunt bune si necesare. Asa ii mai obligam pe teribilisti sa mai respecte legile, si regulile de circulatie. Cat de putin conteaza.D-lui vrea intimitate ? Asta o poate avea acasa, sau daca vrea sa mearga undeva cu amanta, sa mearga cu masini separat, sau sa se abtina, dar sa nu protesteze impotriva unor prevederi legale care ar putea salva vieti omenesti.

Bogdan
4 ianuarie 2012
Camerele de pe masinile politiei

Constitutia delimiteaza clar drepturile cetatenilor la intimitate. Poate ca dvs d-le politist Georgescu George nu va convine ca va mai taie din zelul profesional. Pe teribilisti nu-i determini cu camera de filmat sa respecte legea, ar trebui sa stiti mai bine acest lucru. Si pana la urma, o inregistrare video nu este admisa de nici o instanta ca proba definitorie in cazul unei plangeri contraventionale, asa cum nici fotografiile facute de aparatele radar nu sunt definitorii ci doar informative. Vreau sa stiu si eu cum va proceda d-nul politist care ma va opri in trafic la un moment dat, imi va spune ca sunt inregistrat audio si video iar eu din acel moment voi refuza orice dialog cu el. Legea imi da dreptul sa nu spun nimic daca sunt inregistrat; daca intr-un proces penal am dreptul sa tac, de ce as vorbi cu un politist care ma inregistreaza? Dar daca nu soferii reprezinta cauza care a dus la luarea acestei masuri? In fine, de ce un faceti o lege similara cu cea nemteasca de ex, unde daca ai fost prins ca ai depasit viteza legala cu peste 50km/h in oras ti se suspenda permisul pe 6 luni, a doua oara pe un an iar a treia oara definitiv? Sigur, acolo unde pe autostrazi nu exista limita de viteza se poate aplica o asemenea masura. Aici va fi eterna zona gri, unde sanctiunea aplicata de politist poate fi pusa la indoiala si contestata fara o contramasura de dublare a pedepsei in cazul in care se dovedeste in instanta ca nu ai avut dreptate.

Florin
22 februarie 2012
Camerele de pe masinile politiei

Eu cred ca treaba aia cu intimitatea e o bazaconie, pentru ca la urma urmelor masina nu iti ofera suficienta protectie intima oricum (spatiul fiind restrans si delimitat de geamuri transparente), daca esti in spatiul privat al masinii ai aceleasi drepturi si obligatii ca pe strada, faci ce vrei fara a incalca normele legale si fara a deranja pe cineva prin actiunile proprii. Bogdan permite-mi sa nu fiu de acord cu ce ai spus tu mai devreme si sa-ti explic ratiunea mea. In cazul inregistrarii audio-video politistul va fi "constrans" sa aiba un comportament ireprosabil, dar de asemenea si cetateanul cu care politistul comunica va fi nevoit sa se comporte asemenea, in caz contrar...nu cred ca e cazul sa discutam ce se intampla. Mai spuneai ca fotografiile facute de aparatele radar nu sunt probe definitorii in instanta, ei bine aici te inseli pentru ca aparatele radar sunt folosite tocmai in acest sens, pentru a face dovada incalcarii unor norme la regimul de viteza, aceste aparate sunt mijloace tehnice omologate si verificate metrologic. Cand mergi in instanta pentru anularea unui P.V.C.C. pentru depasirea vitezei legale pe sectorul de drum, instanta obliga Politia Rutiera sa puna la dispozitie poze de pe aparatul radar tocmai ca DOVEZI nu cu titlu informativ. Si in incheiere iti spun eu "cum va proceda d-nul politist care ma va opri in trafic la un moment dat, imi va spune ca sunt inregistrat audio si video iar eu din acel moment voi refuza orice dialog cu el"...ei bine in cazul asta, necomformandu-te indicatiilor politistului acesta te poate sanctiona contraventional cu amenda intre 200-500lei (pentru refuzarea de a da informatii privind stabilirea identitatii), sau daca te inchizi in masina, lafel refuzand sa porti o discutie cu politistul acesta are dreptul de a folosi spray-ul iritand lacrimogen prin gurile de aerisire ale auto., respectiv iti poate deschide portiera/sparge geamul si deschide portiera si apoi te scoate din masina si te intinde pe asfalt.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 03 Decembrie 2011
Stire din Eveniment : Și hoții au liber în week-end!
Pagina a fost generata in 0.3818 secunde