Noul Cod Rutier nu este chiar așa de "fioros"

Mașinile nu pot fi confiscate, amenzile nu se vor da în funcție de venit

1141
2
Mașinile nu pot fi confiscate, amenzile nu se vor da în funcție de venit - politiagf1-1314640108.jpg
Aflat, ieri, la Constanța, șeful Poliției Rutiere Române, comisarul șef Lucian Diniță, a făcut câteva precizări în legătură cu noile modificări ale Codului Rutier.

De când a fost făcută publică informația conform căreia se vor adăuga noi reguli la regimul rutier, au apărut și speculații conform cărora se va adopta sistemul elvețian. Acesta presupune amendarea șoferului în funcție de venit.

"Informația conform căreia amenzile se vor da în funcție de venitul fiecărui șofer este o făcătură! Acesta este un sistem elvețian pe care l-am discutat cu mult timp în urmă și am spus de la început că nu poate fi aplicat în România", a precizat comisarul șef Lucian Diniță.

O altă informație care a creat multă agitație este cea care are în vedere confiscarea mașinilor. Comisarul șef a explicat: "La fel de fals este și zvonul că, în cazul în care nu plătești amenzile, poliția îți poate confisca mașina. În august 2008, Curtea Constituțională a declarat că este neconstituțională confiscarea căruțelor și cailor. Păi, dacă aia este neconstituțională, cum să poți confisca mașina? Este o aberație!".

Șeful Poliției Rutiere a dezmințit, de asemenea, informația că din noul Cod Rutier va fi eliminată posibilitatea șoferilor de a contesta procesele verbale ale polițiștilor. Perioada de contestație rămâne aceeași ca și acum, de 15 zile, după care amenda sau suspendarea permisului devin cu titlu executoriu și nu mai pot fi contestate.

v v v

Ceea ce aduc nou aceste completări legislative este faptul că, într-adevăr, mașinile înmatriculate în alte state vor avea dreptul de a circula pe drumurile din România doar 90 de zile pe an, după care proprietarii vor avea posibilitatea de a-și înmatricula autoturismul în România.

La eliminarea punctelor de penalizare s-a ajuns din cauza faptului că Uniunea Europeană a renunțat la acestea, iar România, drept membră a U.E., "dorește armonizarea legislației". Astfel, în cazul în care "un cetățean străin vine pe teritoriul țării noastre, primește puncte de penalizare și îi sunt trimise în țara lui, el poate să spună că nu îl mai interesează, pentru că la ei legea este alta".

Punctele erau inutile, având în vedere că "era un sistem destul de complicat. Mulți nu predau permisele, din cauza diferitelor motive, că nu știau, că nu au fost anunțați. Dacă nu le aduceau, se prelungea termenul de reținere cu încă 30 de zile, se făceau dosare, erau prea multe etape".

v v v

De asemenea, șoferii agresivi în trafic ar putea rămâne fără permis. Potrivit comisarului șef Diniță, "este doar o idee de propunere, dar, în funcție de gradul de agresivitate, șoferii care consideră că își pot rezolva problemele în trafic prin violență vor rămâne fără permise de conducere". Cei care doar se vor înjura sau amenința ar putea fi sancționați cu amenzi.

Conform noului cod, proprietarul unui automobil va plăti toate amenzile de la radarele fixe, indiferent de cine conducea vehiculul la momentul respectiv. Modificarea le va permite polițiștilor să cuantifice mai repede amenzile respective, fără birocrația aferentă descoperirii vinovatului.

"Aceste prevederi nu intră în vigoare mâine sau poimâine, ci atunci când Parlamentul le va adopta, dacă le va adopta", a concluzionat Lucian Diniță.

Comentează știrea

Comisar Ion Moldovan
30 august 2011
Ce inseamna spaga la Politie, domnule !!!

Adica in alte tari cum ar fi Elvetia si SUA, cei care incalca legea, le este confiscata masina si platesc amenzi dure in raport cu averea pe care o au si la noi, beizadele cu masini second-hand de lux, fac legea pe sosea ??? Rusine domnului Traian Igas si tutuoro politicienilor implicati in aceste jocuri de coruptie din 1989 pana acuma, fiindca nu au curaj sa apice legea si sa avem si noi o tara civilazata ca in strainatate !!! Imi este rusine ca sunt roman !!!

Comisar Ion Moldovan
30 august 2011
Ce inseamna spaga la Politie, domnule !!!

Adica in alte tari cum ar fi Elvetia si SUA, cei care incalca legea, le este confiscata masina si platesc amenzi dure in raport cu averea pe care o au si la noi, beizadele cu masini second-hand de lux, fac legea pe sosea ??? Rusine domnului Traian Igas si tutuoror politicienilor implicati in aceste jocuri de coruptie din 1989 pana acuma, fiindca nu au curaj sa aplice legea si sa avem si noi o tara civilizata ca in strainatate !!! Imi este rusine ca sunt roman !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8852 secunde