Singurul papirus din Europa se întoarce la Mangalia

1695
1
Singurul papirus din Europa se întoarce la Mangalia - papyrusscroll-1313701223.jpg

Articole de la același autor

Luni, la ora 12.00, la Mu-zeul de Arheologie Callatis din Mangalia, are loc cere-monia oficială de predare - primire a singurului papirus din Europa. Ceremonia va avea loc între directorul Centrului de Restaurare "I.E. Grabar" din Moscova, Alexandr Nicolaievici Lesovoi, și directorul Muzeului de Arheologie Callatis, Sorin Marcel Colesniuc.
Întreaga istorie a descoperirii, regăsirii și readucerii în țară a acestui papirus va fi prezentată imediat după ceremonie.
La eveniment, au fost invitați să participe și ministrul Culturii și Patrimoniului Național, ministrul Dezvoltării Regionale și Turis-mului, reprezentanți ai Academiei Române și ai Comisiei Naționale de Arheologie, ambasadorul României la Moscova, consulul Federației Ruse la Constanța, profesori și studenți de la Universitatea regională de stat din Moscova, specialiști în istorie veche și arheo-logie din universitățile și muzeele din întreaga țară, dar și din străinătate, precum și oameni de cultură și pasionați de istorie.

Papirusul, datat în secolul IV î. Hr., a fost descoperit, la Mangalia, în anul 1959. La scurt timp, a fost trimis pentru restaurare și conservare la Moscova.
Jumătate de secol nu s-a mai știut însă nimic despre el. În lucrările de specialitate, dar și în diverse alte reviste și ziare, s-a menționat că acest papirus s-a distrus în contact cu aerul și razele soarelui.
Recent, după lungi căutări, papirusul a fost regăsit și adus în țară. Va putea fi admirat la Muzeul Callatis.


Comentează știrea

rongo/rongo
19 august 2011
cine stie ce fals ne dau!

Dar tezaurul cind il vor gasi? Se rasuceste Petre Diaconu in mormint! Nu era 1957?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4965 secunde