Adios Spania!

Căpșunari, sunați retragerea!

1649
3
Căpșunari, sunați retragerea! - capsunari1-1311188428.jpg

Încet, încet, românii nu vor mai putea munci decât în țara lor. După ce au invadat țările vestice muncind pe salarii pe care nu le-ar fi acceptat niciodată cetățenii de acolo, multe state vor să se descotorosească de români. Olanda și Elveția au înăsprit condițiile, iar Spania intenționează să restricționeze accesul românilor pe piața muncii, pentru a reduce șomajul. Nu îi gonește, dar nici nu îi mai primește fără permis de muncă, adică numai pe anumite meserii și cu contracte în prealabil.

Deși deocamdată nu este nimic oficial, se pare că este numai o chestiune de săptămâni până când vor fi impuse restricțiile. Practic, românii vor putea oricând să se plimbe prin Spania, să meargă la studii acolo, dar pentru a lucra vor avea nevoie de autorizație de muncă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Muncii, Ioana Șanta, sunt înregistrați oficial 861.584 de români care muncesc în Spania. Însă nu există nicio statistică despre cei care muncesc fără forme legale. Ministerul Muncii apreciază că numărul ar ajunge la 500.000 de persoane, dar este foarte probabil să fie mult mai mulți de-atât.
În județul Constanța, în prezent, nu știe nimeni câți locuitori sunt plecați la muncă în străinătate. Probabil cel puțin 10.000. Abia la recensământul de la anul se va putea face o numărătoare oficială. Până atunci însă probabil că mulți dintre conaționalii noștri se vor fi întors acasă.

"Li s-a promis că o să se aranjeze totul!"
"Am amândoi copiii plecați în Spania, la muncă. Nu au avut nimic stabilit dinainte, au ajuns acolo și au început să caute de lucru. Unul a găsit destul de repede, după vreo două săptămâni, dar celălalt abia a găsit, după două luni. Acum sunt bine amândoi. Dar nu au încă forme legale. Li s-a promis că în câteva luni o să se aranjeze totul. Acum sper să nu îi trimită acasă. Că aici nu au ce face. Acolo câștigă 1.000 de euro, aici nici două sute. Cum să trăiești cu banii ăștia? Au făcut degeaba facultatea", ne-a spus Maria Andro-nache. Nu se știe deocamdată cum îi va afecta această măsură pe românii care locuiesc în Spania, dar fără permis de muncă și care contribuie deja la serviciile de asigurări sociale. Cert este însă că, de la data impunerii restricției, dacă nu vor avea deja un contract cu un angajator din Spania nu vor mai putea munci acolo.

Numai anumite meserii
La ora actuală nu impun restricții de muncă Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia și Ungaria. Însă alte 10 state, Austria, Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie și Olanda, au piața muncii restricționată pentru români. Acest lucru nu înseamnă că nu ne vom mai putea angaja în aceste state, dar accesul este mai dificil și se face doar pentru anumite meserii, în funcție de cerințele de pe piață și doar în baza unui permis de muncă.

Români la munci grele și bani puțini
"Spaniolii s-au trezit dintr-odată că nu mai au veniturile pe care le aveau și acum vor din nou să muncească. Înainte nu se înjoseau la muncile grele și cu salarii mici, cum ar fi salahor sau în bucătării, pizzerii, unde este foarte cald, ori la îngrijirea bătrânilor. Sora mea muncește de opt ani în Spania. Are toate formele legale, primește chiar și un ajutor de 200 de euro din partea statului pentru că are venituri mici. Dar, în ultima perioadă, i s-a întâmplat de câteva ori ca oameni care nu știau că este româncă, după ce au aflat, să îi reproșeze că a venit să le ia locurile de muncă", ne-a spus și Florentina Bozîntan.
Decizia de a ridica restricțiile de pe piața muncii a fost luată începând cu 1 ianuarie 2009. Acum însă, când rata șomajului depășește 21% în Spania și este cea mai ridicată din UE, executivul de la Madrid a decis să dea înapoi și să ceară din nou permise de muncă pentru români.

Pașii pentru obținerea unui loc de muncă în Spania
Angajatorul elaborează oferta de loc de muncă și o trimite în țară, cetățeanului român. El se prezintă la consulatul spaniol pentru eliberarea vizei de reședință și de muncă (se acordă gratuit). În termen de o lună de la intrarea în Spania, lucrătorul român are obligația de a solicita personal cartea de identitate pentru străini (valabilă pentru un an sau până la sfârșitul perioadei tranzitorii).



Comentează știrea

BoK=matraguna
21 iulie 2011
In genunchi,ma`intorc la tine

Ar fi bine sa-i trimita pe toti acasa-nu s-ar mai fura voturile prin corespondenta.Sa vedem atunci pe unde se vor mai ascunde pidilicii??!!

lica
21 iulie 2011
ar fi jale pt psd

oamenii astia au trait pe pielea lor criza din spania. cand or veni in romania, or sa vada ca efectele recesiuniii sunt mult mai putin puternice si or sa aprecieze un guvern care a trecut romania cu bine peste criza. asadar, nu in interesul psd sau pnl

ath
21 iulie 2011
Speranta vine cu autocarul

Speranta vine cu autocarul din indepartata Spanie.Vestul si estul Europei sunt ca doua lumi paralele. Occidentul si lumea civilizata au fost privite cu teama si neliniste de catre Gheorgiu-Dej sau Ceausescu.Mai nou,si Victor Ponta se teme "capsunari".De aici si minciuna cu fraudarea voturilor prin corespondenta.Cine a dat cu nasul prin lumea civilizata,nu mai are cum sa voteze un mascarici sau un dictator in fruntea comunitatii.In istoria ultimilor doua sute de ani,nimic trainic nu au facut romanii,fara sprijinul Occidentului,nici macar Mica Unire sau Marea Unire.Astazi istoria se repeta.Presiunea Bruxelles-ului pe tema justitiei sau a coruptiei in "Tarile Romane" este vizibila. Intoarcerea capsunarilor,o veste trista pentru baroni,pentru Mazare si prietenii lui.Numarul 2 are dreptate.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4111 secunde