"Radarele" de rovinietă i-au lovit rău pe constănțeni

2335
Șoferii care circulă spre sau dinspre județul Constanța trebuie să fie atenți la rovinietă. Principalele rute care duc spre Constan-ța vor fi monitorizate cu puncte fixe de control, care înregistrează și controlează existența rovinietei. Acestea vor fi amplasate pe Autostrada Soarelui și pe DN2A Slobozia - Constanța. Totodată, pe drumurile municipiului acționează echipaje mobile de control ale Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) care au montate came-re video pentru înregistrare sau terminale cu ajutorul cărora pot inte-roga baza de date pentru obținerea de informații referitoare la valabilitatea achitării rovinietei.

Peste 600 de șoferi constănțeni amendați
Așa se face că 635 de conducători auto au fost surprinși, din octombrie până în prezent, neavând achitată taxa de drum și s-au ales cu procese verbale de constatare a contravenției. La nivelul întregii țări numărul acestora depășește 14.000.
Sancțiunile sunt aplicate atât automat, prin procesarea imaginilor surprinse de punctele fixe sau mobile de control, situație în care procesele verbale sunt transmise șoferului prin poștă, cât și manual, prin oprirea în trafic a vehiculelor de către personalul cu atribuții de control. Politiști, lucrători ai ARR (Autoritatea Rutieră Română) și CNADNR, cu ajutorul unor terminale mobile (PAD) vă verifică online. Controlorul introduce în terminal numărul mașinii și află, rapid, dacă dețină-torul autoturismului a plătit sau nu rovinieta. În cazul constatării unei contravenții i se întocmește pro-ces-verbal și i se reține certificatul de înmatriculare.
Valorile amenzilor variază în funcție de categoria vehiculului. Între 250 lei pentru autoturisme și 4.500 de lei în cazul vehiculelor de transport marfă cu greutatea mai mare sau egală cu 12 tone.
În plus, față de amenda contravențională, utilizatorii fără rovinietă valabilă trebuie să achite în contul CNADNR și un tarif de despăgubire. Acesta variază între 28 de euro în cazul autoturismelor și 1.210 euro în cazul vehiculelor de transport marfă cu greutatea mai mare sau egală cu 12 tone.

Venituri de sute de milioane în bugetul CNADNR
Din momentul introducerii rovinietei au crescut și încasările în punctele de distribuție ale județului Constanța. Acestea au realizat în perioada octombrie 2010 - februarie 2011 venituri în valoare de 1. 477.301,24 de lei.
Veniturile CNADNR încasate de pe urma rovinietei, din luna octombrie 2010 și până în luna februarie a acestui an, se ridică la valoarea de 331.594.495,40 de lei. Acestea sunt mai mari cu 73% față de perioada octombrie 2009 - februarie 2010 (190.926.240,40 lei).
Corina BAGIE

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8663 secunde