"Steaua cântecului popular tătăresc", punte de legătură între România și Crimeea

1132
Cântece tradiționale tătărești au răsunat, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei acțiuni coordonate de tinerii din cadrul Organizației de Tineret "Ismail Gaspirali"
și membrele Organizației de femei din cadrul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România.

A fost una dintre manifestările ample organizate de uniunea tătară, la care au luat parte peste 200 de persoane, care au aplaudat și au fredonat cele mai frumoase melodii vechi tătărești atât în interpretarea artiștilor consacrați ai etniei, dar și în cea a mai tinerilor membri ai comunității.
Acțiunea, care a avut două componente - lansarea broșurii "Cântece populare tătărești" și un concurs de interpretare, "Steaua cântecului popular tătăresc" -, a fost un exercițiu de promovare a valorilor tradiționale în rândul etnicilor tătari din România. Manifestarea a beneficiat și de prezența unor oaspeți de seamă. Este vorba despre trei profesoare de limba tătară din Crimeea.
Iar dacă, în prima parte a programului, oaspeți din Crimeea și artiști tătari din România au încântat audiența cu cântece autentice tătărești, cea de-a doua parte a programului a fost dedicată publicului, cei prezenți având posibilitatea să facă dovada cunoștințelor pe care le aveau în domeniul folcloric.
Surpriza manifestării a constituit-o, însă, un grup de tineri ai Organizației "Ismail Gaspirali", care au interpretat, în primă audiție, cântece tradiționale tătărești. Din rândul lor, s-a remarcat tânărul Elfin Recep, în vârstă de 19 ani, a cărui interpretare a renumitei "Ey, Güzel Kîrîm" a emoționat audiența, ridicând sala în picioare.
Potrivit organizatorilor, președintele Organizației de tineret "Ismail Gaspirali", Dincer Geafer, și președintele Organizației de femei a U.D.T.T.M.R, Sevim Mustafa, scopul manifestării a fost "conservarea și perpetuarea tradițiilor, a obiceiurilor și a limbii noastre materne, promovarea tezaurului nostru muzical de către soliști, ansambluri și coruri consacrate".
Prezent la eveniment, alături de alți lideri ai uniunii și de consulul general al Turciei la Constanța, Füsun Aramaz, deputatul UDTTMR Aledin Amet a declarat: "Tradițiile sunt importante pentru promovarea imaginii etniei noastre. Ne dorim ca limba maternă să nu piară, datoria noastră este ca tinerii să ne cunoască istoria. Noi, tătarii, avem o istorie lungă și plină de realizări, suntem un exemplu de comunitate unită, pașnică, deschisă, prosperă, care a atins cele mai înalte nivele de educație și cultură și care a reușit în același timp să își păstreze, să își respecte și să își perpetueze tradițiile culturale și istorice".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 19 Februarie 2011
Stire din Diverse : Mărțișoare pentru copiii nevoiași
Sâmbătă, 19 Februarie 2011
Stire din Diverse : Când lăsăm copilul singur acasă?
Sâmbătă, 19 Februarie 2011
Stire din Diverse : Agenda Clubbing
Pagina a fost generata in 1.5949 secunde