Cum să obții credite ieftine, pe timp de recesiune

554
Cum să obții credite ieftine, pe timp de recesiune - e0b2951632620a535c7845a071caa14c.jpg
Criza economică a afectat în mod special piața creditelor, ducând la scumpirea acestora. După 2008, nu doar dobânzile au crescut, ci și valoarea garanțiilor cerute de băncile comerciale la acordare împrumuturilor.
Costurile ridicate ale finanțărilor bancare au făcut ca acestea să fie prohibitive pentru marea majoritate a firmelor românești. Ca urmare, multe dintre proiectele de investiții au fost stopate.

Au spart blocada
Cu aprobarea Uniunii Europene, în 2009 și 2010, guvernul de la București a promovat, prin intermediul băncii de stat "Eximbank România", câteva instrumente de finanțare care au spart "blocada creditelor scumpe".
În cele ce urmează, împreună cu Ionel Ștefan, directorul "Eximbank România" - Sucursala Constanța, vom face o trecere în revistă a ajutoarelor de stat, care - atenție! - sunt la dispoziția mediului de afaceri și în 2011.
O categorie de astfel de instru-mente financiare o reprezintă garanțiile acordate în numele și contul statului. În primul rând, este vorba de cele pentru producția de export, mai precis pentru acoperirea riscului de neîncasare. Ajutorul de stat ajunge până la 80% din valoarea garanțiilor cerute de băncile comerciale la acordarea creditelor.
O altă categorie o reprezintă garanțiile care stau în spatele scrisorilor de garanție emise de băncile comerciale pentru: participarea la licitații, buna execuție ori buna funcționare. Este vorba de licitațiile pentru lucrările executate în afara teritoriului României.
Unul dintre produsele destinate mediului de afaceri intern constă în contra-garantarea a 80% din valoarea finanțării acordate de băncile comerciale. Este cazul creditelor pentru IMM-uri sau orice companie care realizează proiecte din domenii prioritare (infrastructură, dezvoltare regională, cercetare-dezvoltare, ocupare și formare profesională).
Pentru IMM-uri, pentru proiecte de investiții în producție sau prestări de servicii, se acordă credite cu dobândă subvenționată. Ajutorul de stat este de 5% din dobândă. Spre exemplu, dacă dobânda pieței este de 11%, la împrumuturile în lei, creditul va fi acordat cu dobânda efectivă de 6%. Valoarea creditului poate ajunge la echivalentul în lei a 1,5 milioane euro și se întinde pe o perioadă de maximum 10 ani, în funcție de proiect.
IMM-urile din sfera producției și serviciilor pot accesa credite de până la 35.000 euro, fără garanții și cu dobândă subvenționată de 5%;
Creditul pentru femeia antre-prenor este destinat societăților comerciale care au un acționar - femeie (care deține minimum 50% din capitalul social) sau o femeie administrator. Creditul este echivalentul în lei a maximum 100.000 euro și se acordă fără garanții.
În cazul creditului flexibil pentru IMM-uri, garanția este de până la 50%. Valoarea lui poate ajunge la maximum un milion de euro (în lei), iar împrumutul se întinde pe o perioadă de maximum 5 ani.
Unul dintre produsele cele mai accesate este compensația de dobândă la creditele luate de la băncile comerciale. Agentul economic primește înapoi, de la stat, prin "Eximbank România", 50% din dobânda achitată băncii comerciale. În anii 2009 și 2010, fondurile alocate pentru acest instrument au fost epuizate, a declarat Ionel Ștefan.
Exportul și fondurile europene
Comparativ cu 2009, volumul ajutorului de stat acordat prin intermediul "Eximbank România" a înregistrat o creștere de peste 30%. În cazul polițelor de asigurare a riscului de neîncasare a exportului, creșterea este de peste 170%. La nivelul județului Constanța, numărul celor care au apelat la aceste garan-ții a crescut de două ori în 2010, comparativ cu anul precedent, iar acest lucru se datorează în mare măsură bunei colaborări cu băncile comerciale, a subliniat Ionel Ștefan.
"În 2011, mergem pe două direcții - a precizat bancherul. În primul rând, vom sprijini exportatorii cu produse de garanții, asigurări și finanțări. A doua direcție de acțiune este creșterea volumului de fonduri europene atrase. Punem la dispoziția mediului de afaceri (fie că băncile comerciale sunt cele ce creditează proiectele) o garanție de 80% din valoare finanțării. Autoritățile publice pot solicita sprijinul Eximbank România, dacă acesta este legat de atragerea fondurilor europene.
De asemenea, Eximbank România poate asigura prefinanțarea sau cofinanțarea proiectului, până la nivelul de 100%. Mai trebuie amintit un lucru extrem de important: prin intermediul băncii noastre, comitetul interministerial de garanții și finanțări a aprobat ca garanțiile din fondul statului, în echivalent de până la 1,5 milioane euro, să se acorde
într-o perioadă de maximum 10 zile. În cazul lor, Eximbank România ia de bază referatul întocmit de băncile comerciale care acordă împrumuturile. Această măsură contribuie la fluidizarea creditării."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6303 secunde