Bani de la uniunile turcă și tătară pentru refacerea fostului seminar musulman de la Medgidia

1339
Bani de la uniunile turcă și tătară pentru refacerea fostului seminar musulman de la Medgidia - da34778a5a2fee8f1fc74bed18a9221e.jpg
Cel mai vechi centru educațional și spiritual al comunității musulmane din România, care a funcționat la Medgidia timp de 66 de ani, ar putea fi, din nou, funcțional după ce activitatea sa a fost întreruptă în 1967 din lipsă de cursanți. Este vorba despre fostul Seminar Musulman care a luat ființă în primă fază la Babadag, pentru ca mai apoi, în 1901, să se mute la Medgidia. Astăzi, a mai rămas doar terenul din vechiul așezământ, unde odinioară se regăsea un întreg complex format din baie turcească, săli de clasă, sală de mese, internat, bibliotecă și un loc de rugăciune (mescid).

Până acum... doar tentative!
După 1990, au existat mai multe tentative de a se repune pe picioare acest obiectiv. Din păcate, toate inițiativele au rămas la stadiul strict declarativ.
La inițiativa filialei Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, sâmbătă, a avut loc o nouă întâlnire care i-a adunat la aceeași masă pe toți factorii decizionali care s-ar putea implica și în demararea propriu-zisă a acestui proiect. Au participat reprezentanți ai celor două uniuni, turcă și tătară, muftiul Muurat Iusuf, Consulul General al Turciei la Constanța, Füsun Aramaz, subprefectul Aidun Curt-Mola, prof. univ. dr. Tasin Gemil, reprezentantul Direcției Județene de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, Murat Actuan, arhitectul Corina Lucescu, precum și primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache și viceprimarul Sorin Țuțuianu, foști absovenți ai instituției de învățământ.

Soluții practice și nu "întâlniri de socializare"
În cadrul dezbaterilor participanții au fost întru totul de acord că acest proiect trebuie demarat și practic, nu numai declarativ. În acest sens, deputatul UDTTMR, Aledin Amet, a înaintat și o propunere care ar pu-tea contribui efectiv la reconstrucția acestui vechi așezământ. Cum problema financiară este cea care a împiedicat punerea în aplicare și a altor inițiative, de data aceasta, parlamentarul tătar a propus ca uniunea tătară și uniunea turcă să aloce anul acesta bani din bugetele proprii pentru a demara lucrările de reconstrucție a vechiului seminar. "Este un an greu, de criză și nu putem să ne gândim că vom face rost de bani din altă parte. Dacă vrem să facem ceva pentru comunitatea musulmană din România, atunci putem să contribuim cu bani din bugetele proprii la reconstruc-
ția acestui așezământ deosebit de important pentru noi toți. Propun să menținem salarizarea, utilitățile, dar să renunțăm la anumite acțiuni și să punem banii pentru acest obiectiv. Acest seminar este al întregii comunități musulmane din România și dacă nu facem acum acest lucru, dacă nu luăm o măsură practică, ne vom întâlni probabil și peste 20 de ani tot pentru discuții de socia-lizare, fără să se concretizeze nimic", a declarat deputatul Aledin Amet în cadrul întâlni-
rii.

Muftiatul cedează terenul
Pentru ce cele două organizații să poată face investiția, Muftiatul Cultului Musulman din România ar trebui să cedeze terenul uniunilor, lucru cu care muftiul Muurat Iusuf s-a declarat de acord. "Pentru noi este o bucurie că cele două uniuni se implică și vor să reconstruiască fostul seminar. În primă instanță, instituția pe care o reprezint trebuie să reintre în posesia întregii suprafețe de teren ce ne revine", a spus șeful Cultului Musulman din România. Singura obiecție pare a fi prețul, muftiul Muurat Iusuf menționând că evaluările actuale ale arhitecților la suma de 5 milioane de euro sunt cam exagerate.
Administrația locală din Medgidia și-a manifestat și ea interesul, prin primarul Marian Iordache, de a ajuta comunitatea musulmană pentru refacerea obiectivului.

Centru cultural...
Cât privește statutul pe care l-ar putea avea noul obiectiv, au fost avansate trei variante: Centru Cultural Musulman, Centru Cultural al Lumii Turcice sau Centru Cultural "Yunus Emre". În cazul în care s-ar opta pentru a doua variantă, așa cum a menționat prof. univ. dr. Tasin Gemil, reprezentanțele diplomatice ale statelor din lumea turcică s-ar putea implica și ele în punerea în aplicare a proiectului.
Așadar, o propunere concretă a fost înaintată de deputatul UDTTMR Aledin Amet, care a menționat că așteaptă acum răspuns din partea uniunii turce, urmând ca în mijlocul comunității tătare să promoveze el mai departe acest proiect. La o colaborare între cele două uniuni pe această temă a făcut apel și Consulul General al Turciei la Constanța, Füsun Aramaz.
În cadrul întâlnirii de sâmbătă a fost alcătuit și un grup de lucru, format din președinții celor două uniuni, deputații, reprezentanții primăriei, muftiul, consulul, președintele UDTTMR Medgidia și alți factori decizionali, care se va întruni în fiecare lună.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 24 Ianuarie 2011
Stire din Diverse : Un GT-R de podium
Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
Stire din Diverse : Două spectacole de succes
Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
Stire din Diverse : Peștera fără de capăt de la Limanu
Pagina a fost generata in 3.1144 secunde