Asistenții personali ar putea fi scoși în șomaj

6947
Asistenții personali ar putea fi scoși în șomaj - 81bb600ba54718cb87834f470ed159f2.jpg

Articole de la același autor

Împărțirea bugetelor și a puținilor bani disponibili anul acesta, al doilea de criză, a creat multe nemulțumiri. S-a tăiat, de ici, de acolo, din părțile esențiale, și banii tot nu ajung. Prin primăriile din județul Constanța umblă zvonul că asistenții personali vor fi dați în șomaj, din cauză că nu au fost alocați bani de la bugetul de stat pentru salariile lor. Ce se va întâmpla, însă, cu persoanele cu handicap pe care le au în îngrijire, nimeni nu știe.

În județul Constanța sunt, în prezent, aproximativ 400 de asistenți personali, fiecare cu un salariu lunar de 500 de lei. Asistentul personal este persoana angajată prin contract individual de muncă pentru a se ocupa de persoana cu handicap care nu se descurcă singură. Asistentul personal poate fi chiar una dintre rudele persoanei cu handicap sau poate fi un asistent personal profesionist.
Mulți dintre asistenții personali au ca singură sursă de venit acest salariu, deoarece persoanele pe care le au în îngrijire necesită atenție permanentă, uneori chiar 24 de ore din 24. În condițiile acestea, chiar se bazează pe salariul respectiv.
"Anul acesta va fi foarte greu. Deși acum suntem la zi cu contribuțiile și cu salariile, banii nu ajung nici pentru trei luni. Am primit o sumă mult mai mică decât anul trecut. Ne-au alocat aproximativ 195.000 de lei, iar nouă ne trebuie peste 350.000 de lei, pe tot anul, pentru cei 34 de asistenți personali pe care îi avem în comună", a declarat, pentru "Cuget Liber", contabilul de la Primăria Lumina, Monica Rițco.

Restanțe la plata concediilor de odihnă pe 2008 și 2009
Potrivit acesteia, nici în 2009 nu au fost alocate de la bugetul de stat fonduri suficiente pentru a acoperi acest gen de cheltuieli, dar s-a completat cu bani de la consiliul local. "Anul acesta va trebui să punem din bugetul comunei cel puțin 250.000 de lei și nu știu de unde vom avea acești bani. Mai avem de plătit și concediile de odihnă pe 2008 și 2009. E dureros, dar nu putem să nu le dăm salariile. Oricum sunt foarte mici și dacă nu au nici venitul acesta nu știu cum se pot descurca. În plus, sunt angajații noștri, cu contract de muncă. Trebuie să le dăm salariile, altfel ne dau în judecată", a mai precizat Monica Rițco.
Nu este însă exclus ca, la un moment dat, din imposibilitatea de a acoperi retribuțiile lunare ale asistenților personali, să se recurgă la soluția șomajului. "Să sperăm că nu va fi cazul să se ajungă aici, și-așa sunt oropsiți de soartă", a încheiat contabilul comunei Cumpăna.
Și în celelalte localități ale județului situația este asemănătoare. Primarii sunt nevoiți să completeze cu sute de mii de lei din bugetele locale sumele necesare pentru acoperirea salariilor asistenților personali. Însă, mulți dintre ei nu au de unde, pentru că și bugetele lor suferă de criză financiară, întocmai ca și cel al Guvernului. "Nu sunt salarii nici pentru trei luni. Și ce fac oamenii ăia, că au persoane cu handicap acasă, cine le întoarce pe stânga și pe dreapta, cine le dă să mănânce? Ce se va întâmpla cu ele dacă dăm asistenții personali în șomaj?", se întreabă, în stilul său caracteristic, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8598 secunde