Cavoul hypogeu, amenințat cu retrocedarea

1387
Cavoul hypogeu, amenințat cu retrocedarea - 15e7b12015ae95b2e8289449778361f8.jpg

Articole de la același autor

Aflat la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare, Cavoul hypogeu reprezintă un monument unic în România. Mormântul pictat, datat în jurul anului 330 d.Hr., a fost descoperit de arheologii Constantin Chera și Virgil Lungu, în 1988. Însă, pentru terenul pe care se află monumentul au fost depuse cereri de retrocedare, care se află în instanță, spre soluționare.

Conform cercetătorului Constan-tin Chera, din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, faptul că situația juridică a terenului nu e încă soluționată blochează un proiect prin care Cavoul hypogeu ar putea deveni un complex cultural, în baza unui parteneriat între sectorul public și cel privat.
"Problema cu terenul e în soluționare. Primăria a scos din circuitul public zona respectivă, împrejmuind-o cu un gard și delimitând spațiul protejat din jurul cavoului. În afara acestor demersuri nu s-a lămurit situația juridică a terenului", susține arheologul.
În această problemă, l-am contactat și pe viceprimarul Decebal Făgădău, care ne-a spus că se așteaptă rezolvarea situației de către instanță: "Pe lotul acela există mai multe notificări depuse, așteptăm să se rezolve prin instanță. Oricum, monumentele nu se pot retroceda. Dar, ca să fim siguri, așteptăm să vedem cum se va pronunța instanța".
În 2004, Cavoul hypogeu a intrat în programul "Cultura 2000", în cadrul căruia s-au făcut observații extrem de amănunțite asupra picturii, care nu țin, însă, locul unei expertize complete. În ciuda vechimii sale, monumentul s-a păstrat în condiții bune, fiind inspectat în mod regulat de arheologii MINAC: "Încăperea e foarte solidă, construită cu piatră și cărămidă, și nu se observă deteriorări ale structurii cavoului, nici de atunci și nici în prezent. Noi controlăm cel puțin o dată pe săptămână starea picturii, a construcției ca atare, prin observație directă", ne-a spus Constantin Chera.
Pentru a evita schimbările bruște de temperatură și umiditate, s-a construit un sas (încăpere intermediară între interior și exterior). Totodată, încă de la momentul descoperirii, mormântul a fost acoperit cu o baracă termoizolantă. "Observațiile noastre au arătat că acesta e modul optim de a con-serva monumentul ca atare. În felul acesta, construcția și pictura sunt protejate de două ori", a precizat Constantin Chera.
Arheologii din cadrul Muzeului de Istorie, care se ocupă de Cavoul hypogeu, vor să introducă monumentul în circuitul turistic, ceea ce ar presupune existența unei replici: "Accesul în interiorul cavoului nu poate fi făcut direct, ar însemna să schimbăm permanent temperatura și umiditatea pentru păstrarea picturii murale", subliniază Chera. O construcție de protecție a monumentului ar trebui să cuprindă mijloace de menținere a microclimatului pentru stabilizarea temperaturii și a umidității, aparatura specială fiind însă destul de costisitoare. Ridicarea unei astfel de construcții nu poate fi realizată, deocamdată, din cauza problemelor legate de teren: "Nu avem niciun fel de posibilitate de a continua demersurile pentru o construcție de protecție, chiar și cu mijloace bugetare, pentru că nu e lămurită încă situația juridică a terenului", a specificat Constantin Chera.

Cavoul hypogeu datează din secolul al IV-lea d.Hr., timp de peste 50 ani fiind folosit ca locaș funerar. Pereții mormântului sunt impresionanți prin picturile înfățișând reprezentări antropomorfe, zoomorfe și fitomorfe. Din inventarul funerar fac parte obiecte care au aparținut unor defuncți, cum ar fi mărgele poliedrice fațetate sau brățări de bronz din sârme răsucite, cu analogii în necropolele Scythiei Minor. Mormântul a fost descoperit în 1988 și făcea parte dintr-o necropolă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.3813 secunde