Tătarii, chemați să-și cunoască trecutul din lucrarea "Românii și Hoarda de Aur"

722
Una dintre puținele lucrări care vorbesc despre trecutul tătarilor pe teritoriul României a fost lansată sâmbătă, la Universitatea "Ovidius". Este vorba despre cartea "Românii și Hoarda de Aur", ce poartă semnătura istoricului Alexandru I. Gonța, o reeditare a lucrării apărute în 1983, la München. Cartea, așa cum a precizat și deputatul UDTTMR Aledin Amet, umple un gol în ceea ce privește istoria tătarilor. Este o carte, așa cum reiese din aprecierile liderilor tătari, scrisă într-un mod obiectiv. Mai presus de toate, "Românii și Hoarda de Aur" nu este o lucrare pătimașă, încercând să ofere cititorilor o abordare obiectivă a problematicii, chiar și acolo unde mărturiile directe lipsesc. "Chiar și atunci când studiază o perioadă pentru care lipsesc mărturii directe, Alexandru Gonța reușește să restabilească adevărul istoric făcând apel la tradiție, la confruntarea cu datele geografice prezente, la analogie și deducție, sau lăsându-se condus de intuiția lui istorică", precizează și George Ciorănescu.
Cartea prezintă perioada 1241 - 1502 și ar fi trebuit să fie prima parte a unei lucrări mai vaste ce trebuia să mai cuprindă și un studiu în completare intitulat "Românii și Hanatul Crimeii sub suzeranitatea Înaltei Porți (1492 - 1792)". Studiul nu a fost dus, însă, la bun sfârșit ca urmare a decesului autorului.
Alături de lucrările marelui cărturar Dimitrie Cantemir, ale lui Aurelian Sacerdoțeanu, dar și ale autorilor tătari Tasin Gemil, Memet Ablai și Memet Ali Ecrem, mulți dintre tătari consideră că lucrarea lansată sâmbătă este una deosebit de importantă prin informațiile pe care le oferă.
"Din păcate, noi nu ne-am putut raporta la o istoriografie obiectivă, cele sovietice fiind naționaliste, motiv pentru care astfel de lucrări, precum cea lansată sâmbătă, sunt binevenite pentru comunitatea noastră. Sunt foarte puține date despre trecutul nostru și astfel de lucrări ne interesează în mod special pentru că și noi dorim să aflăm adevărul", apreciază deputatul tătar Aledin Amet. Că lucrarea este una valoroasă pentru comunitatea tătară o demonstrează și faptul că Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România va achiziționa mai multe exemplare pentru a le împărți membrilor interesați de istoria lor. Este unul dintre demersurile culturale pe care uniunea le face, domeniu în care, potrivit președintelui UDTTMR, Varol Amet, organizația își propune să investească în continuare.
Ideea reeditării lucrării "Românii și Hoarda de Aur" a aparținut deputatului Aledin Amet și prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, instituțiile implicate apoi efectiv în procesul de apariție fiind Universitatea "Ovidius", UDTTMR și Casa Editorială Demiurg.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
Stire din Diverse : Tudor Gheorghe, în concert la Constanța
Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
Stire din Diverse : Spectacole de teatru, operă și balet
Pagina a fost generata in 1.8439 secunde