Orașul Murfatlar, prin ochii turistului

593
Orașul Murfatlar, prin ochii turistului - aae21e1ca430b314ba7e1db08542ec71.jpg
Orașul Murfatlar este deocamdată perceput a fi doar un punct pe ruta de acces către Marea Neagră, însă turiștii pot descoperi aici obiective turistice de o inestimabilă valoare. Mai mult, toți cei interesați să vadă Murfatlarul cu alți ochi, pot ajunge destul de repede aici întrucât localitatea se află doar la 18 kilometri distanță de Constanța.
Iată și câteva dintre frumusețile pe care le ascunde mica localitate dobrogeană:
1. Ansamblul rupestru. Ansamblul este format din șase bisericuțe, câteva încăperi, galerii și morminte creștine, toate cioplite în masivul de cretă. Cele mai valoroase indicații cronologice le oferă inscripția slavă veche din anul 650 e.n. și grafitul în limba greacă incizat în anul 982 e.n. La baza dealurilor tocite de vreme au fost descoperite aceste bisericuțe și cripte săpate în cariera de cretă. Datând din secolele IX - XI d. Hr., acest monument arheologic este considerat a fi de o mare valoare datorită inscripțiilor cu caractere gotice, germanice, grecești și slavone din interior ce atestă prezența creștinismului pe pământurile dobrogene încă din cele mai vechi timpuri.
Potrivit unei clasificări realizate pe site-ul oficial de promovare a României ca destinație turistică, complexul monahal rupestru de la Murfatlar este una dintre cele 13 desti-nații turistice religioase principale din țară.
2. Muzeul viei și vinului. A fost înființat în anul 1970 sub patronajul Muzeului Național de Istorie și Arheologie din Constanța. Obiectele ce se află în patrimoniul acestuia atestă practicarea viticulturii pe teritoriul Dobrogei de peste 2500 de ani. În muzeu sunt expuse piese valoroase, de la amforele din antichitate în care negustorii transportau și depozitau vinul, până la teascurile de lemn utilizate în Evul Mediu.
3. Conacul Mihail Kogălniceanu (sf. sec. XIX - înc. sec. XX). Construcția de la 1885, multă vreme bine întreținută, este înconjurată de un parc în care se mai află postamentul troiței ridicată în 1943 în memoria celor căzuți pe front.
4. Biserica "Nașterea Maicii Domnului" (1903). A fost introdusă în lista de monumente naționale.
5. Rezervația naturală "Fântânița" Murfatlar. Pusă sub ocrotire în anul 1932, rezervația este situată la 1 km sud de orașul Murfatlar, pe partea stângă a șoselei Constanța - Ostrov și ocupă o suprafață de 66 ha, fiind inclusă în pădurea Murfatlar. Începând cu anul 1962, rezervația este ocrotită de lege și adăpostește o serie de specii rare de plante și animale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
Stire din Diverse : Paste umplute cu brânză
Pagina a fost generata in 1.7588 secunde