În week-end

Constanța a fost gazda liderilor tătarilor din întreaga lume

735
Constanța a fost gazda liderilor tătarilor din întreaga lume - 26dcdce633d3ade5e7e0bd5b31439489.jpg

Articole de la același autor

O parte dintre membrii din conducerea Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, în frunte cu președintele Refat Ciubarov, s-au întâlnit, în premieră, la Constanța, în cadrul Festivalului Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco - Tătar. Problema adoptării definitive a alfabetului latin și înființarea unui site pentru înlesnirea comunicării dintre tătarii din întreaga lume s-au numărat printre problemele de maximă urgență.

Sâmbătă, la sediul central al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, a avut loc o întâlnire la care au participat membri din conducerea Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni. Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco - Tătar și a fost primul de acest gen organizat la Constanța. Discuțiile au fost conduse de însuși președintele congresului, Refat Ciubarov, la prezidiu stându-i alături și cei doi reprezentanți ai tătarilor din România în consiliul de conducere, respectiv actualul președinte al UDTTMR, Varol Amet, și fostul președinte al uniunii, Agiacai Saladin. Au mai participat la discuții și repre-zentanți ai tătarilor din Turcia și Bulgaria.
Problemele ridicate au fost pe cât de diverse, pe atât de stringente. Președintele congresului a pus în primul rând accentul pe definitivarea statutului congresului care va fi adoptat în mai anul viitor, de asemenea pe definitivarea procesului de trecere la alfabetul latin și tot la capitolul priorități a fost încadrată și înființarea unei platforme online care să faciliteze o comunicare cât mai bună între tătarii din întreaga lume.
Printre oaspeții din Crimeea s-a aflat și președintele organizației de tineret "Crimeea noastră", care a pus accent pe mobilizarea tinerilor din Crimeea, dar și a celor din diaspora pentru a asigura continuitatea acestei etnii.

Ajutoare pentru tătarii din Crimeea
Numeroși tătari doresc să se întoarcă în prezent în Crimeea. Din păcate ei sunt împiedicați de situația economică de acolo. Pornind de la aceste neajunsuri de ordin material, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Sali Negiat, a declarat la întâlnirea de sâmbătă că locuința pe care și-a achiziționat-o în Simferopol a pus-o la dispoziția a două familii repatriate din Uzbekistan, timp de doi ani, perioadă în care ei să își poată face un rost pe tărâmul crimeean. Potrivit lui Sali Negiat, casa ar urma apoi să fie pusă la dispoziția altor două familii care ar dori să se întoarcă în Crimeea.
În scopul ajutorării tătarilor din Crimeea, Sali Negiat a propus și ajutorarea organizației de acolo cu sume de bani de către organizațiile din diaspora.
Pe lista propunerilor s-a mai aflat și organizarea unui concurs de poezie în limba tătară pentru diaspora, pentru tineri între 12 și 29 de ani, organizarea unor schimburi de experiență între cadrele didactice de limba tătară, precum și înființarea unui congres al cadrelor didactice de limba tătară.
Prezent la întâlnire, reprezentantul unei organizații a tătarilor din Turcia a ținut să amintească de implicarea lor în construcția a două școli, în prezent o a treia fiind în lucru, în Crimeea, iar tot în fază de proiect este și construirea unei biblioteci în care să fie adunată arhiva.
Gazdă a manifestării, președintele UDTTMR, Varol Amet, a ținut să mulțumească oaspeților pentru prezență și le-a înmânat participanților câte un suvenir care să le amintească de această primă întâlnire a membrilor consiliului de conducere al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, la Constanța.
La rândul său, fostul președinte al UDTTMR, Agiacai Saladin, a propus ca astfel de întâlniri să aibă loc de două ori pe an, ele având menirea de a apropia comunitățile de tătari din întreaga lume.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Stire din Diverse : Educați-vă copiii fără amenințări
Pagina a fost generata in 3.3938 secunde