Un ONG acuză că maidanezii sunt uciși în mod ilegal

Eutanasierea - un mijloc de a ține Biobaza aproape goală (galerie foto)

2796
7
Eutanasierea - un mijloc de a ține Biobaza aproape goală (galerie foto) - 300f831677bc6170a1163cf4c4b375bd.jpg
Polițiștii de la Secția 5 și inspectori ai Direcției Sanitar-Veterinare au bătut, ieri dimineață, la poarta Biobazei de la marginea municipiului Constanța. Voluntarii Asociației Save the Dogs (asociație ce deține, la rândul ei, o biobază în Cernavodă) îi sesizaseră că angajații unității ucideau câini într-un mod barbar. "Noi am mai făcut sesizări, în luna iulie, cu privire la modul cum sunt uciși câinii. Am stat la pândă și am filmat ce se întâmplă la biobază. Oamenii legii ne-au spus ca atunci când mai constatăm că sunt omorâți câini, să-i chemăm", a afirmat Laurențiu Vasilescu, reprezentantul organizației nonguvernamentale.
El a descris cum, ieri, la ora 6,30, angajații biobazei au intrat în cuști, au prins mai mulți câini "cu niște cârlige uriașe", i-au tras până aproape de plasele de sârmă, un medic veterinar i-a injectat intravenos cu o substanță letală, animalele murind "în chinuri groaznice". Leșurile au fost întinse pe spațiul verde, iar apoi băgate în saci de plastic. "Ce am văzut în această dimineață este teribil! Ce am simțit și am auzit, căci în momentul în care li se face injecția letală, câinii simt o durere teribilă și urlă", a exclamat și Paula Lazarini, cetățean italian, membră a asociației.
Membrii organizației acuză că sunt ucise și animale sănătoase, deși în lege se menționează clar că pot fi eutanasiate doar animalele suferinde. "Pentru ei este o afacere, nu vor decât banii, nu se preocupă de câini. Îi declară bolnavi de cine știe ce boli și îi omoară, deși nu au afecțiuni incurabile. Totul pentru a lua cât mai mulți bani de la primării. Dar HG 9/2008 stipulează clar că pot fi eutanasiați numai câinii bolnavi incurabil! În plus, procedurile legale impun ca animalele să fie anesteziate înainte de eutanasiere", a mai spus Laurențiu Vasilescu.

Ieri au fost eutanasiați 76 de câini
Mihai Puretea, administratorul SC Alfmob SA (firma care realizează serviciul de ecarisaj în municipiul nostru, în Cernavodă și în comuna Limanu), a recunoscut că ieri au fost eutanasiați 76 de câini, dar a ținut să precizeze că totul a fost făcut cu respectarea legii. "Erau câini pe care îi aveam de peste șapte zile, termenul legal în care suntem obligați să păstrăm câinii, unii aveau și peste o lună de când erau aici. Au fost anesteziați înainte. Avem contract cu un medic veterinar de la Univet care îi verifică și stabilește care animal este bolnav și trebuie eutanasiat", a afirmat reprezentantul biobazei.
De altfel, el a admis că astfel de proceduri sunt efectuate aproape lunar, în funcție de cât de des se îmbolnăvesc patrupedele (!). Lunar, sunt omorâți, în acest mod, în jur de 300 - 400 de maidanezi.
Administratorul a adus în discuție, însă, și aspectul financiar, dând de înțeles că este greu să se preocupe de bunăstarea câinilor cu bugetul redus pe care îl are. Potrivit acestuia, Asociația Save the Dogs, care are, de asemenea, o biobază în municipiul Cernavodă, ar primi o finanțare de 2.500 de lei/ câine, în vreme ce firma constănțeană abia dacă primește, de la autoritățile locale, între 50 și 100 de lei/câine.

Nu se știe dacă animalele erau bolnave
Oamenii legii, însoțiți de inspectorii DSV, au verificat documentele întocmite cu ocazia eutanasierii. La prima vedere, nu s-a descoperit nimic în neregulă, dar oamenii legii vor continua cercetările. "Secția 5 desfășoară verificări pentru a stabili legalitatea uciderii animalelor. Medicii de la DSV vor analiza cadavrele, pentru a stabili dacă a fost respectată modalitatea de eutanasiere și dacă patrupezii sufereau într-adevăr de bolile menționate în acte", a afirmat cms. Lucian Dinulescu, adjunctul Secției 5.
Nici inspectorii sanitar-veterinari nu au depistat nimic neconform cu legea. E adevărat însă că s-au limitat la a număra cadavrele și a verifica hârtiile întocmite. Iar conform actelor prezentate, câinii erau bolnavi (!). "S-au găsit câinii eutanasiați, cu fișe individuale pe care se menționează că sufereau de boli letale, precum turbare, jigodie etc. Noi nu prelevăm probe pentru analiză, luăm cadavrele. Le vom lua doar dacă vom fi sesizați de Poliție, aceasta fiind instituția care a primit reclamația", a declarat Daniel Gherase, inspector DSV.
Nici numărul destul de ridicat al eutanasierilor efectuate lunar nu îi surprinde pe reprezentanții instituției. "Nu consider că este un număr ridicat. Câți câini bolnavi sunt pe străzi? Foarte mulți! Dacă ținem cont de acest aspect, nu mi se par mulți", ne-a spus dr. Gheorghe Dincă, director DSV Constanța, referindu-se la faptul că, lunar, în Biobaza Constanța mor aproximativ 400 de câini.
Medicii sanitar-veterinari controlează periodic unitatea, ne-a spus directorul DSV. E drept însă că este verificată doar din punct de vedere al "bunăstării" animalelor. Adică: cum sunt prinse, cum sunt ținute și dacă au hrană. Dacă erau într-adevăr bolnave în momentul eutanasierii, nu se verifică.

În Biobază sunt doar 100 de câini!
Trebuie menționat că, în prezent, în Biobaza Constanța sunt 100 de câini, în condițiile în care padocurile asigură spațiul pentru 500 de patrupezi. Unde sunt restul? "Vin iubitorii de animale și îi iau, sunt și organizații cu unități proprii care îi iau", a susținut Mihai Puretea.
Cât privește motivul pentru care, dacă au padocurile goale, nu ies în stradă pentru a mai aduna alții, răspunsul primit a fost evaziv: "Au fost niște probleme tehnice și am întrerupt activitatea pentru o perioadă, dar acum ieșim din nou în stradă".
În urmă cu ceva vreme, chiar primarul Radu Mazăre admitea că pe străzile municipiului sunt peste 20.000 de maidanezi. Între timp, ei se înmulțesc, invadând aleile dintre blocuri și piețele, iar biobaza stă goală…

Comentează știrea

lehamite
6 aprilie 2012
lehamite

Care termen legal, handicapatule? Dupa care lege, retardule? Legea in vigoare stipuleaza clar ca nu se eutnasiaza nimic, bestie! De ce nu se sesizeaza institutiile statului sa-l dea afara pe incompetentul care nu respecta legea? Si sa plateasca pt crimele si ororile pe care le fac. Macar au filmat atrocitatile sau doar au sta si au privit si astia? Sa-i dea in judecata, frate, ca trebuierespcetata naibii legea in tara asta odata si odata!

cetatean
6 aprilie 2012
ratatule

Mihai puretea, sa iti Dumnezeu tie si familiei tale, acum, inainte de Pasti, dupa sufletelul tau!

Lala
9 aprilie 2012
Rusine

Pai cu cine sa se asocieze? Cu Univet, care vede doar afaceri...cele mai mari preturi de la cabinetele veterinare, afacerile pe primul plan...soarta animalelor mai putin...rusine...oricum cine lucreaza la ecarisaj si ucide caine nu o sa aiba prea multe bucurii in viata. Il atinge Dumnezeu cand ii e lumea mai draga, cum nu se asteapta. Legea Divina e singura de care nu pot scapa domniile lor.

nepasarea la ....putere
9 aprilie 2012
S.O.S BIOBAZA

cum poti sa-ti adoptii proprii caini maidanezi carora din compasiune si dragoste le oferi un colt de paine si sant fericiti si pentru atat ,dar sa fie liberi? preturile pe care le cer ca sa ti-i inapoieze sant exagerate ,descurajatoare asta ca sa nu mai insisti mai ales daca vrei sa salvezi mai multi dar chiar si pentru unul singur . mi-au cerut pentru 2 caini (o data la telefon au zis 250.00 lei noi si la fata locului au zis 255.00 faptul ca sant din agigea cata cruzime. pai asa vor astia de la biobaza sa apere drepturile animalelor, am vazut ca nu aveau mancare ,doar putina apa ,erau infometati , nu ai voie sa iti fotografiezi nici cainii tai macar asa o amintire trista cu ei , erau foarte multi in 2 padocuri iar in restul erau cate doi ,e adevarat erau si de rasa cica au stapani dar ,...............tare slabi unii numai piele, era un caine gen boxer ,m-a lins pe mana si tare bucuros a fost pentru o farama mica de mancare. cainii mei nu erau agersivi isi faceau datoria dar mai erau galagiosi cateodata cu alti caini care treceau prin zona si de fapt se aparau si ei cand se arunca cu pietre in ei doar pentru faptul ca latrau am fost muscata de o catea din zona care avea pui ,pe care o mai hraneam cateodata dar erau in grup si ca dovada sant cativa ani buni , nu am patit nimic , m-a muscat si un pisic ,dar dumnezeu tine cu oamenii buni fara sa fac antirabic si alte injectii , aceste muscaturi au efect doar la persoane rele la suflet fie ei chiar si copii care dau dovada de o cruzime rara , maltratand animalele de mici., de mica am avut langa mine caini si pisici si totusi am niste ani si sant sanatoasa tun,dovada ca cineva acolo sus poate ma iubeste ajutand cat pot bietele suflete abandonate din rautate ,in loc sa caute site cu adoptii daca nu ii mai pot pastra sau steriliza sau pot intra in contact cu persoane care se ofera gratuit sa ajute . Traim intr-o tara in care fiecare este doar pentru el iar LUXUL este la moda dar nimeni nu ia cu el nimic cand moare

banu-i la putere
9 aprilie 2012
ai dreptate

au lanturi la porti si sant inchisi in custi cu garduri de peste 2 metri , se gandesc ca p[oate sant criminali in serie si ca sa nu scape au asa mare restrictie bietele animale. doar Moartea ii mai poate salva sau poate cate un INGER venit sa salveze din acel infern . pentru cei care au un pic de suflet sa puna la pusculita cate un banut sau sa doneze 2% din impozitul pe venit care se duc in bugetul statului ..degeaba, si asa se poate aduna cate ceva din dragoste si iubire , care multi au uitat cum mai arata.

Răspuns la: lehamite
Adăugat de : lehamite, 6 aprilie 2012
Care termen legal, handicapatule? Dupa care lege, retardule? Legea in vigoare stipuleaza clar ca nu se eutnasiaza nimic, bestie! De ce nu se...
fac un apel la oameni ,nu la javre
9 aprilie 2012
sa demonsram a de paste putem daruii din suflet

informeaza-te la voluntari ,daca vrei sa ajuti cainii comunitari, poate multi nu vor sa se implice prin faptul ca gandesc ca aceste ajutoare nu ajung unde trebuie, Mergeti la biobaza,cei care au intrat acolo au vazut conditiile, nu au mancare si sant infometati ,ii tin acolo de cand ii aduc fara nimic nici sterilizati sau vaccinat sau croatal, doar daca ii vrea cineva atunci le fac carnet dar la pretul de 250.00 lei noi cate persoane isi permit ca mai apoi sa le oferi si hrana in alte judete este mai putin si este mai acceptabil dar aici ............mai ziceau undeva ca se fac zilnic 5 adoptii pe zi ,hai sa fim seriosi , chiar zi de zi e acelasi numar de caini? unde sant cei care au un cuvant de spus ? ah ,doar poate se duc doar dupa SPAGA.........................

mulberry uk outlet
17 mai 2014
mulberry uk outlet

Thanks for the share! mulberry uk outlet http://importhandbooks.co.uk/mulberry-uk-outlet/

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8336 secunde